Uniós források

Történelmet írt a magyar állam - Nem lesz ebből baj?

Hihetetlen mennyiségű, legalább 404 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetett ki a magyar állam a pályázóknak novemberben - derül ki a Portfolio szokásos hó eleji elemzéséből. A friss szám természetesen új történelmi csúcs és felveti annak kockázatát, hogy a rendelkezésre álló 7 éves uniós keretet "túlköltjük", azaz már kizárólag a magyar büdzsé terhére pörgetjük a projektek zárását. Ez viszont ha tényleg így van, akkor az idei évi államháztartási hiányt akár érdemben is felfelé tolhatja.


Történelmet írt a magyar állam - Nem lesz ebből baj?
A november során igen nagy ütemben pörgő uniós kifizetési számlálónak meglett az eredménye: november 5-től december 1-ig 404 milliárd forinttal ugrott a számláló 8910 milliárd forintra, ami extrém kifizetési volumennek felel meg. A tavaly decemberben kialakult eddigi történelmi csúcs 300 milliárd forint volt, azaz ezt bő 100 milliárddal szárnyalta túl a friss, ráadásul nem is az egész novemberi hónapra vonatkozó adat.

Történelmet írt a magyar állam - Nem lesz ebből baj?
A novemberi extrém teljesítménnyel már oda jutottunk, hogy az idei évben összesen kifizetett uniós támogatások volumene adatbázisunk szerint 2045 milliárd forintra ugrott. Ezzel - ahogy az ábrán látszik - egyúttal már az éven belüli kifizetési pályát is jócskán lehagyta az intézményrendszer. Az egész éves kifizetési cél 2236 milliárd forint, ami így viszonylag könnyedén összejöhet.

Történelmet írt a magyar állam - Nem lesz ebből baj?

Mi hajtja a hatalmas kifizetési ütemet?

A novemberi rendkívül nagy kifizetési teljesítményben csak korlátozott szerepet játszhatott az, hogy az intézményrendszerben dolgozó vezető beosztású kollégáknak 3-4 hónapnyi újabb prémiuma múlik a kifizetési számokon (a valódi referenciadátum ugyanis nem november 30., hanem december 15.).

Az igazi hajtóerő a 2007-2013-as uniós ciklus közelgő zárása, a számlabenyújtások december végi végső határideje, illetve az ezzel összefüggő kormányzati erőfeszítések lehettek. Utóbbiak egyike például az, hogy bizonyos fejlesztési területeken (pl. közlekedési projektek) az Irányító Hatóság novemberben áttért a kedvezményezetti helyett a szállítói kifizetésekre, azaz már előre odaad nagy összegű támogatást például a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek, hogy az a következő időszakban, lehetőleg heteken belül be tudja nyújtani a munkákhoz kapcsolódó számlákat a pénzügyi elszámolásra.

Mivel ezek a nagy támogatások most kifizetésre kerülnek, így ez igencsak pörgeti a kifizetési számlálót. Várhatóan még jövő év első hónapjaiban is emelkedni fog kicsit a számláló az idén év végéig beérkező számlákra történő kifizetések miatt. A beérkező támogatási számlákból a hatóságok jövőre majd egy végső számla "kompozíciót" állítanak össze, hogy azt 2017 március végéig be tudják nyújtani Brüsszelnek záró kifizetési igénylésként, azaz el tudják majd számolni a pénzügyi követelést velük. Mivel azonban igen nagy a kifizetési volumen, így fennáll a kockázata, hogy több itthoni számla keletkezik, mint amennyit végül el tudunk számolni Brüsszellel.

Nem lesz ebből baj?

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője egyébként az utóbbi hetekbeli Kormányinfó sajtótájékoztatókon azt jelezte, hogy a 7 éves ciklusra vonatkozó összes kifizetés valahol 9000-9100 milliárd forint körül állhat meg, így tehát már ehhez is nagyon közel járunk a friss adattal. Érdemes azonban arra is gondolni, hogy

ez a nagy kifizetési tempó nem megy-e esetleg a magyar költségvetés rovására, azaz nem költjük-e esetleg "túl" a 7 évre járó, euróban érkező uniós támogatási keretösszeget. Az elmúlt hónapokban ennek a túlköltésnek a veszélyére már egyre többször felhívtuk a figyelmet, és ez a veszély megítélésünk szerint a friss adatokkal tovább erősödött.

Az euróban érkező, 7 évre járó támogatási keretösszeg ugyanis becslésünk szerint valahol 8600-8700 milliárd forint körüli támogatás kifizetését tenné lehetővé (az alábbi táblázatban 8655 milliárdos kerettel kalkuláltunk, igaz ez kicsit alábecsülheti a tényleges keretet) és nyár óta ugyanilyen számokat emlegettek a Miniszterelnökség vezető tisztviselői. Azóta azonban az utóbbi hónapokban hirtelen egyre nagyobb keretösszegek kezdtek "röpködni". Lázár múlt héten már 9100 milliárdos végső számot említett, noha nyár óta az euró/forint piaci árfolyama 310 körül ragadt, így tehát nem volt érdemi forintgyengülés, ami tovább hizlalhatta volna a forintban elkölthető pályázati keretösszeget.

Mindez tehát azt jelenti, hogy már 8910 milliárd forintot kifizetett a magyar államháztartás a magyar pályázók felé egy olyan keretből, amelynek tényleges mérete ennél kissé alacsonyabb lehet.

Erre utal az alábbi táblázatban az a piros oszlop, amely szerint a kifizetések állása az Operatív Programok keretéhez képest 102,8% körül lehet. A túlköltés - ha valóban fennáll, illetve bekövetkezik - azt jelentené, hogy kizárólag a magyar költségvetés terhére kellene kifizetni a projektek hajrájával most beözönlő támogatási számlákat. Ez viszont

abba az irányba mutat, hogy bár az online pénztárgép rendszer sikere és egyéb okok miatt érdemben alullőhetné a kormány az idei évi államháztartási hiánycélt (2,4% a GDP arányában), ez mégsem következik be, hanem rossz esetben ennél akár magasabb deficitszám is kialakulhat.Történelmet írt a magyar állam - Nem lesz ebből baj?
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Fekete Zsóka mangalicatenyésztõ, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen élelmiszermérnöki diplomát szerzett, a  szõke mangalica malacokat eteti.