Uniós források

Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!

Weinhardt Attila
Vízi Ildikó
Már az újév elején közzétette a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program idei teljes éves pályázati menetrendjét, amelyből a Portfolio kalkulációi szerint 1234 milliárd forintot jelent az idén ténylegesen megnyíló, vagy rendelkezésre álló pályázati keretösszeg. További jó hír, hogy számításaink szerint ebből a teljes új keretből a kiemelt felhívások (előre nevesített szervezeteknek szóló felhívások) volumene mindössze 332,4 milliárd forint, azaz a többi pénz megszerzésére elvileg szabad a pálya mindenkinek. A legkomolyabb pályázati összegek (összesen 655 milliárd) a GINOP nyolcas prioritásába tartozó pénzügyi eszközöknél látszanak, ami érthető, hiszen ilyen pályázatok a forráselosztási rendszer felállásának időigénye miatt eddig még nem jelentek meg az új ciklusban.

Két fontos változás az éves menetrendnél

Miután Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője múlt csütörtökön bejelentette, hogy idén 2048 milliárd forintban rögzítette a kormány a 2016-os uniós támogatás-kifizetési célt, mára már meg is jelent a legfrissebb Magyar Közlönyben három nagy Operatív Program idei teljes évi pályázati menetrendje, amelyek elősegítik az idei kifizetési cél elérhetőségét.

Alábbi cikkünkben csak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Éves Fejlesztési Keretével foglalkozunk, amely az 1006/2016. (I. 18.) kormányhatározatban jelent meg.

Ennek két melléklete rögzíti, hogy milyen felhívások mikorra várhatók az év során, illetve a kiemelt felhívások pontosan mely szervezeteknek szólnak.

Az idei évi ÉFK-k két fontos újítása, hogy egyrészt ún. kumulált módszerrel jelennek meg, másrészt a 272/2014-es kormányhatározat alapján már negyedévente átírhatók, azaz éven belül akár négyszer is módosulhatnak. Utóbbi miatt tehát nem kell "készpénznek" venni a most közzétett terveket, azt az aktuális fejlemények, kormányzati és pályázati igények viszonylag könnyen felülírhatják. Ez viszont a kiszámíthatóságot mérsékelheti.

Kell egy kis számolgatás

Az első, a kumulált közzétételi mód jelentősen csökkenti az ÉFK-k átláthatóságát, hiszen zavaró módon azok a pályázatok is látszanak a táblázatban, amelyek már tavaly, vagy akár 2014-ben megjelentek. Ennek oka viszont egyúttal az is, hogy lehetnek olyan felhívások, amelyek bár 2014-ben, vagy 2015-ben jelentek meg, de most már nagyobb keretösszeget tartalmaz a friss ÉFK. Mi négy ilyen kiírást is észrevettünk és számításainkban figyelembe is vettünk:
  • Bár tavaly szeptemberben már valóban meghirdették az Út a munkaerőpiacra című felhívást, de most 224 milliárd forintos keretösszeget mutat a táblázat, miközben tavaly 102 milliárddal indult a program. Ez alapján mi a számításainkban 122 milliárdos új idei pályázati keretösszeget vettünk figyelembe.
  • Ugyanígy az Ifjúsági Garancia névre hallgató kiírás is megjelent már 2014 őszén, de akkor csak 36 milliárdos kerettel, míg most idénre összesen 160 milliárdos keret látszik, így mi a számításainkban 124 milliárdos plusz pályázható keretet vettünk figyelembe.
  • Az Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése című pályázatot tavaly decemberben 10 milliárdos kerettel már meghirdették, de most már 22,3 milliárdos keretösszeg látszik mellette, így idénre a plusz 12,3 milliárddal számoltunk, mint megpályázható keret.
  • A Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése című pályázatot tavaly novemberben 6,9 milliárddal hirdették meg, most már 13,9 milliárdos keret látszik mellette, így idénre 7 milliárdos megpályázható tényleges új keretösszeggel számoltunk.

A fenti pontosított számítások mellett az is fontos, hogy a 2016-os ÉFK-ban több olyan pályázatot is észrevettünk, amelyek megjelenését az ÉFK már tavaly decemberre írta, de valójában még a mai napig sem jelentek meg. Így ezek keretösszegét az idei új pályázati keretösszegekhez hozzáadtuk.

Lényegében tehát viszonylag sok utánaszámolás és összehasonlítgatás kell ahhoz, hogy valaki pontosan lássa: idén valójában mennyi új forrásra lehet pályázni, noha az ÉFK-k közzétételének elvileg ez lenne az egyik legfőbb célja.

1234 milliárd forintos lehet az idei tényleges keret

A fenti szempontok és számítási módszerek alapján nekünk az jött ki, hogy idén összesen 1234 milliárd forintnyi új megpályázható keretre lehet számítani a GINOP-ban, ami igen jelentős összeg. Emellett az is kedvező, hogy mindezt a pályázók már az újév elején láthatják, ami szintén segíti a tervezést, a felkészülést.

Ezzel szemben kedvezőtlen és a vállalkozók tömegeinek okozhat csalódást, hogy a GINOP első három prioritásában csak igen szerény források megjelenése várható idén.Amint minapi elemzésünkben rámutattunk: a GINOP tavalyi éves menetrendje 903 milliárd forintnyi keretösszeggel vázolt pályázatokat, amelyekből az év végéig a megemelt pályázati keretösszegeket is tekintetbe véve 828 milliárd forintnyi jelent meg. Ezt és az idei éves új keretet (1234 milliárd) összeadva az jön ki (2062 milliárd), hogy a 2014-2020-as ciklusra rendelkezésre álló teljes keretnek (2735 milliárd) mintegy 75%-a ki lesz írva, így ebben az Operatív Programban úgy tűnik, viszonylag könnyen teljesíthető az a minap újra megerősített kormányzati cél, hogy az összes pályázatot írják ki 2017 nyaráig.


Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!
A már év elején bejelentett pályázati menetrend mellett az mindenképpen kedvező, hogy kalkulációink szerint az 1234 milliárdból a kiemelt felhívások volumene mindössze 332,4 milliárd forint. Ezek olyan felhívások, amelyeknél a kormányhatározat második melléklete eleve nevesíti azokat a szervezeteket, amelyek egyáltalán elindulhatnak a pályázaton.

Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!
Az alábbiakban bemutatjuk a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent új idei ÉFK-t, annak mind a nyolc táblázatát.

Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!


Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!


Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!


Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!


Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!


Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!


Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!


Elárulta a kormány 1230 milliárd forint sorsát!
koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság