Jócskán megtoldják az idei büdzsét Orbán vidékjáró programja miatt
Uniós források

Jócskán megtoldják az idei büdzsét Orbán vidékjáró programja miatt

MTI
Portfolio
A Miskolcnak szánt uniós pénzek nem elegendőek a komplex városfejlesztési programhoz, ezért született a Modern Városok Program is és azért, hogy ez gördülékenyen haladhasson, módosul az állami, illetve a miskolci költségvetés is - többek között ezt jelezte egy mai sajtótájékoztatón a város polgármestere. Kriza Ákos ezzel arra utalt, amit a nemzetgazdasági tárca már április végén bejelentett: az idei 500 milliárdos költségvetési kiadásnövelés keretében 50 milliárddal megtoldják a Modern Városok Programra szánt forrásokat is. Ebből a Miskolcnak szánt plusz juttatás mértéke 3,2 milliárd forint, illetve egy mai jelzés szerint a szolnoki fejlesztések miatt további 300 millióval módosul az állami büdzsé. A 2017-es állami büdzsé az MVP jövő évi projektjeire összesen 152 milliárdos keretet szán.
A miskolci eseményről készült MTI-beszámoló szerint Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta: az uniós pénzek, amelyeket pályázatok útján beruházásokra fordíthat Miskolc, nem elégségesek ahhoz, hogy egy komplex városfejlesztés hátterét biztosítsák;

ezt nagyon jól tudja a magyar állam is,

ezért is fogalmazódott meg a Modern városok Programja. Jelzése szerint az idei állami büdzsé 50 milliárd forintot biztosít a Modern városok Programra, amelynek egyes projektjei részben, illetve kizárólag állami forrásból valósulhatnak meg. Azt, hogy idén az MVP-re 50 milliárddal többet fordítanak, a nemzetgazdasági tárca már április végén bejelentette, azóta tehát ezeket vezetik át a megyei jogú városok költségvetésén is a 2016-os állami büdzsé módosítása mellett.

Kriza Ákos elmondása szerint ahhoz, hogy a program gördülékenyen tudjon megvalósulni, egyrészt módosítani kell Miskolc költségvetését és vele párhuzamosan az állami büdzsét is. Utóbbi a miskolci fejlesztések miatt 3,2 milliárdos mértékben módosul majd.

Kriza Ákos tavaly áprilisban írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnökkel Miskolcon; ez mintegy 180 milliárd forintos projekt megvalósítását jelenti Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyének.

Az összeg jelentős hányadát, 150 milliárd forintot a Miskolc-Kassa autópálya Miskolc-országhatár közötti szakaszának megépítésére fordítják. Ezenkívül turisztikai fejlesztésekre - a diósgyőri vár további rekonstrukciójára, a miskolctapolcai strand második ütemének fejlesztésére -, valamint a városban működő, a közbiztonságot erősítő intelligens kamerarendszert bővítésére, új ipari park kialakítására is jut a pénzből - közölte a polgármester.

Kriza ma kitért arra is, hogy a vár fejlesztése teljes egészében uniós pénzből nem valósulhat meg, a strand pedig csak állami pénzből épülhet, és az ipari parkhoz, valamint a kamerarendszer bővítésére is szükséges az állami hozzájárulás.

Szalay Ferenc, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) alelnöke, Szolnok polgármestere hétfői szolnoki sajtótájékoztatóján azt mondta: a 2016-os büdzsé 50 milliárdos idei módosítását támogatják, és ebből Szolnoki fejlesztésekre plusz 300 millió forint jut majd, amit a város már megelőlegezett. Az összeget a program keretében 3,5 milliárd forinttal támogatott tiszaligeti fürdőfejlesztés indítására fordítják, továbbá a három, egyenként egymilliárd forintos projekt - a művésztelep, a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztése, a tiszai kikötő, valamint létesítményei megépítése a Szolnoki Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány szálláshelyeinek teljes rekonstrukciójával - tervezésére.

Kitért arra is, hogy elkészültek a tervek az M4-es út négysávosítására Budapest és Szolnok között, a beruházás előreláthatólag 2018 végére elkészül. Hozzátette: jelenleg a közbeszerzés minőségbiztosítása zajlik, a terület átadása a hírek szerint idén szeptember környékén várható.

Az M4-es út Szolnok-Fegyvernek közötti mintegy 29,5 kilométeres szakasza is elkészül 2019 végére, a műszaki tartalmat a tervek szerint 2016 szeptemberére véglegesítik, 2017 első felében írják ki a közbeszerzést - közölte, hozzátéve: javaslatuk szerint a fejlesztés tartalmazza majd a négysávos Tisza-híd megépítését is Tiszapüspökinél.

A polgármester elmondta: a Modern Városok Program keretében készülnek majd tervek egy 300 hektáros új ipari park létrehozásáról is a városban, amelynek pontos összegét még nem lehet tudni. Jelezte azt is, hogy - bár a költségvetésben nem jelenik meg - a MÁV-Start mintegy 100 IC-kocsi gyártására kapott megbízást a kormánytól. A gyártás 2017-ben indul Szolnokon mintegy 250 új munkahelyet teremtve.
irodák ingatlanpiac
mti, millenáris, mammut, zöldfal
fertőtlenítés budapest koronavírus mti
koronavirus, mikroszkop
delhi
Dior
FrankfurtTőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
webinárium
Első lépések egy online kereskedési felületen.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Már bent lenne a rettegetett vírus a sertéstelepeken?! - Ez az igazság