Padlógázra lépett a kormány az EU-pénzeknél
Uniós források

Padlógázra lépett a kormány az EU-pénzeknél

Weinhardt Attila
Az idei év legkevesebb új uniós pályázatát hirdette meg júniusban a kormány mindössze 80 milliárd forintos keretösszeggel, de közben a kifizetések már az előző ciklus erősebb hónapjait idéző 191 milliárd forintos ütemre ugrottak - derült ki a Portfolio szokásos havi elemzéséből. Utóbbit a nyertes cégek százai érezhették meg a lazuló előleg-kifizetési szabályoknak is köszönhetően és összesen már közel 150 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési EU-támogatás landolt náluk. Ez jól jön nekik, illetve a Brexit árnyékában a kormánynak is, hiszen a gyászos első negyedév után segít a gazdasági növekedés élénkítésében is. A következő hónapokban a kifizetések várhatóan ugrásszerűen tovább nőnek, hiszen a megítélt támogatások összege már 1900 milliárd forint közelében jár, de továbbra is veszélyben van az éves kifizetési cél, hiszen annak még csak 12%-ánál járunk félévkor.
Júniusban csak 12 új uniós pályázatot hirdettek meg az Irányító Hatóságok 80,5 milliárd forintos keretösszeggel, szemben a májusi 15 darab új felhívás 263 milliárdos keretösszegével. Mindkét júniusi érték az idei év legalacsonyabbjának számít, azaz a pályázati dömping nemhogy fokozódott volna, sokkal inkább visszafogottá vált.

Padlógázra lépett a kormány az EU-pénzeknél
A legaktívabb múlt hónapban a Vidékfejlesztési Operatív Program Irányító Hatósága volt, hiszen 5 új pályázatot írt ki 44 milliárd forintos keretösszeggel, utána 4 új pályázattal a közszféra fejlesztését segítő Operatív Program (KÖFOP) Iránytó Hatósága következett. A fentiek mellett 3 új gazdaságfejlesztési (GINOP) pályázat is megjelent.

Padlógázra lépett a kormány az EU-pénzeknél
Érdemes azt is megvizsgálni, hogy az első félévi pályázatok meghirdetésével az egyes Operatív Programokban milyen az előrehaladás. Amint az alábbi táblázatban látható: a legjobban (100%) a közlekedésfejlesztési és a szociális programokat felölelő IKOP, illetve RSZTOP áll, igaz előbbiben nagy tömbökben írtak ki útépítési pályázatokat, utóbbi pedig összességében kis összegű. Sokkal többeket érint az, hogy a legnagyobb keretösszegű Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program hogyan halad: itt adataink szerint már átlépte a meghirdetett pályázatok keretösszege az 1000 milliárd forintot, és a teljes 7 éves keretösszeg 40%-a felett járunk. Várhatóan a GINOP-ban rohamosan nő majd a következő hónapokban a meghirdetett keretösszeg a visszatérítendő pénzügyi eszközök elosztási hálózatának gyors kiépülése (MFB Pontok) nyomán.

A harmadik legnagyobb pályázati keretösszeget a Vidékfejlesztési Operatív Programban írták ki (870 milliárd forint), ami a 7 éves keretösszeg 70%-át jelenti, a negyedik legnagyobb volumenű pályázati csomag pedig az önkormányzati szektornak jelent meg bő 750 milliárdos kerettel.

Padlógázra lépett a kormány az EU-pénzeknél

A pályázókat a meghirdetések mellett az eredményhirdetés és a kifizetés is fokozottan érdekli, és jó hír, hogy a nyertes projektek darabszáma, illetve az általuk elnyert támogatás, valamint a már megtörtént kifizetés is jelentősen emelkedett június során.

Amennyiben az aktuális fejlesztési statisztikák link alapján nézzük, hogy hogyan áll a hatályos támogatási szerződések darabszáma, akkor 2980 darabot látunk, 1861 milliárd forintnyi összes megítélt támogatási volumennel. Amint az alábbi táblázatból kiderül: egyes Operatív Programoknál a darabszámok csökkenést jelentenek a június eleji állapothoz képest, ami kissé elbizonytalanító, főleg annak tükrében, hogy a támogatott projektkereső funkció segítségével vizsgálva a kérdést, dinamikus bővülés (+188 db) mutatkozik.

Egyelőre nem világos, hogy mi okozza ezt az érdemi eltérést a nyertes projektek darabszámában a kétféle megközelítés alapján. Ráadásul az is tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a támogatott projektkereső funkcióban az összes projektnél 3210 darabot mutat a rendszer, de ha az egyes Operatív Programokban külön kigyűjtjük a nyertesek számát, akkor csak 3202 darab jön össze.

Padlógázra lépett a kormány az EU-pénzeknél


Padlógázra lépett a kormány az EU-pénzeknél
Az alábbi ábrán azt mutatjuk be, hogy a támogatott projektkereső szerinti darabszámok hogyan futottak fel idén, és velük párhuzamosan az EMIR szerinti megítélt támogatások volumene (1862 milliárd forint) hogyan alakult.

Padlógázra lépett a kormány az EU-pénzeknél
Érdemes végül egy ábrán bemutatni azt is, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus három talán legfontosabb összegző adata hogyan alakult eddig. A meghirdetett pályázatoknál 5088 milliárd forintnál járunk a Portfolio adatbázisa alapján, azaz a 7 évre járó teljes uniós keretösszegnek már az 57%-át hirdette meg a kormány. Mivel ez összességében jó arány és teljesíthetőnek tűnik a teljes keret 2017 nyárig történő meghirdetése, ezért elképzelhető, hogy ezzel is összefügg a júniusi viszonylag kevés új pályázat megjelentetése. Emellett azzal is összefügghet, hogy egy minapi kormányzati nyilatkozat szerint részben a Brexit miatt felülvizsgálja az operatív programokat a kormány és szükség esetén finomhangolja azokat.

Az EMMI államtitkára egyébként azt is mondta, hogy a kifizetéseket is fel kell pörgetni a Brexitből eredő uniós költségvetési bizonytalanságok hatására. A kifizetések felpörgetésére nemcsak emiatt, hanem már az idei hivatalos kifizetési cél elérése, pontosabban közelítése miatt is szükség van, hiszen

a legfrissebb adatok szerint még csak 247 milliárd forintnál járnak, ami a 7 éves keret közel 3%-át jelenti. Hozzá kell azonban rögtön tenni, hogy ez jókora emelkedést jelent május végéhez képest (191 milliárd forintosat), ami már a 2007-2013-as ciklus erősebb kifizetési hónapjait idézi. Kijelenthető tehát, hogy júniusban padlógázra lépett a kormány az uniós támogatások kifizetések terén.

A kifizetések felpörgése bizonyára összefügg az előleg kifizetési szabályok lazításával (50%-ra, 75%-ra, illetve 100%-ra emelte a kormány a különböző típusú projektek esetén a szállítói előleg mértékét), amelyek már kéttucat futó GINOP pályázatra is érvényesek és ez hozzájárult ahhoz, hogy a GINOP esetén a már kifizetett összegek 147 milliárd forintra ugrottak.

A kifizetések felpörgése jó hír a magyar gazdaság rövid távú növekedési kilátási szempontjából is, és egyúttal szükséges is a második félévi jobb teljesítményhez. A kifizetések felpörgését egyébként bizonyára az is segíti majd, hogy a már nyertesnek hirdetett projektek volumene 1862 milliárd forintnál áll, azaz 1600 milliárddal magasabban, mint az egyelőre kifizetett támogatások (szállítói előlegek) volumene. A teljes 7 éves uniós keretünknek egyébként a megítélt támogatások összege még csak a 21%-át teszi ki.

Padlógázra lépett a kormány az EU-pénzeknél
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Mark Rutte Sebastian Kurz