Előfizetői tartalom

Orbán körútja után százmilliárdok mozdulnak meg ősztől

Vízi Ildikó
Egy minapi kormányrendelet alapján akár 102 milliárd forintot is kifizethet rövid időn belül a kormány annak a 19 megyei jogú városnak, ahol már járt Orbán Viktor kormányfő a Modern Városok Program keretében - figyelt fel a Portfolio az új jogszabályra. Ezzel párhuzamosan további százmilliárdokat is gyorsan megkaphat ugyanez a városi kör az uniós pályázatok 100%-ra emelt előleg szabályai alapján. Így tehát könnyen oda juthatunk, hogy szükségtelenül sok pénz hullik ősztől ezen városok "nyakába", hiszen a projektjeik előrehaladása még nem indokolná a teljes összegű kiutalásokat. A mögöttes cél az lehet, hogy a gazdasági növekedést minél előbb élénkíteni lehessen, bár jó tudni, hogy ezek nem plusz források, és a gyors kiutalásuk sem igazán segít a növekedésélénkítésben, mivel a projektek megkezdéséhez időigényes közbeszerzések kellenek.

Gyors pénzeső várható, de mit segít valójában?A Modern Városok Program megvalósítását rögzítő 250/2016. (VIII. 24.) kormányrendelet alapján az EU-pályázatok elbírálási folyamatához nagyon hasonló rendszert épít fel a kormány arra, hogy a megígért fejlesztések magyar költségvetési forrásait eljuttassa a megyei jogú városoknak. Ez persze érthető is, hiszen az MVP...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés