Tényleg leállnak az uniós pénzek? - Reagált a Miniszterelnökség
Uniós források

Tényleg leállnak az uniós pénzek? - Reagált a Miniszterelnökség

A magyar uniós pályázati rendszert jelenleg a négyfokozatú skálán a második kategóriába sorolja az Európai Bizottság és a brüsszeli illetékesek jelzése szerint a most készülő jelentésben is ebben a kategóriában marad - jelezte a Portfolio-nak Csepreghy Nándor ma reggeli cikkünk nyomán. A Miniszterelnökség miniszter-helyettesének szavai tehát cikkünk azon forgatókönyvét jelentenék, hogy "nincs különösebb gond magyar szempontból" és nem történik meg a brüsszeli kifizetések automatikus felfüggesztése. Elismerte, hogy valóban több területen vannak viták a Bizottsággal és felvázolta, hogy mi a magyar álláspont. Reggeli cikkünk:
Csepreghy cikkünk kapcsán hangsúlyozta: nem rendszerszintű ellenőrzést végzett a Bizottság, hanem csak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) irányítási és kontroll mechanizmusait, annak Irányító Hatóságát érintette a vizsgálat. Éppen emiatt ha a vizsgálat során a hármas fokozatba sorolná a rendszer értékelését a Bizottság, akkor sem következne be minden Operatív Programot érintő (ún. horizontális) forrásfelfüggesztés, mert az csak a negyedik fokozatnál lépne életbe.

A tárca helyettes vezetője a készülő brüsszeli jelentés kapcsán azt mondta:

a Bizottság illetékesei arról tájékoztattak bennünket, hogy a második kategóriában hagyják a besorolásunkat.

Ez tehát azt jelentené, hogy csak kisebb problémákat lát a Bizottság az érintett terület irányítási és kontroll mechanizmusaiban, így reggeli cikkünk azon forgatókönyve lenne érvényes, miszerint "nincs különösebb gond magyar szempontból. Elkezdhetjük nagy tételben kiküldeni az itthoni beruházások számláit, amelyeket a Bizottság a saját kifizetési rendje szerint szépen elkezd majd utólag megtéríteni nekünk".

Csepreghy Nándor cikkünk kapcsán elismerte: valóban felvetette a Bizottság a kiemelt eljárásrend szerinti uniós pályázatok magas számát. Ennek kapcsán a magyar álláspont az, hogy még az így (kormányhatározattal) kijelölt várható nyertes pályázóknak is ugyanúgy meg kell felelnie a közbeszerzési és egyéb szabályoknak. Emellett az is lényeges, hogy bizonyos kijelölt állami szereplők nem helyettesíthetők mással, így például a fiatalok foglalkoztatását segítő állami intézményhálózat.

A Miniszterelnökség helyettes vezetője a cikkünkben szintén felvetett téma, az Irányító Hatóságok független döntéshozatalának esetleges sérülése, kapcsán azt hangsúlyozta: a magyar jogszabályok garantálják ennek az uniós elvárásnak a teljesülését, így tehát ez nem lehet vita tárgya. Azt is hozzátette: arra is van jogszabályi lehetősége az IH-vezetőknek, hogy az állami projektértékelői rendszerben készülő értékeléseket felülbírálják, tehát ezen a területen sem sérül az IH-k függetlensége.

Tájékoztatása szerint a Bizottság a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezetének minisztériumok alá betagozódását is felvetette a problémák között. Csepreghy ennek kapcsán leszögezte:

ha ezt a megoldást most kérdőjelezik meg, akkor eddig miért nem volt vele baj?

Ennek a területnek a vitája kapcsán úgy fogalmazott:

a szervezeti-integritási kérdések számunkra értelmezhetetlenek.

A Miniszterelnökség kiadott egy közleményt is az MTI-nek, amelyben a fentieken túl a legfontosabb információ, hogy a tárca várakozásai szerint a GINOP-ról készített bizottsági értékelés eredménye és így a besorolás legkorábban januárra várható.
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre