Elképesztő átutalást hajtott végre az év utolsó napjaiban a kormány
Uniós források

Elképesztő átutalást hajtott végre az év utolsó napjaiban a kormány

Weinhardt Attila
Tavaly decemberben rendkívül nagy összegű, 541 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt ki a magyar állam a nyertes pályázóknak, amivel a Portfolio 2,5 éves adatbázisa szerint messze megdőlt minden eddigi rekord. Az elképesztő év végi hajrát jól jellemzi, hogy december 27-től szilveszterig 107 milliárdos volt a kifizetés, ami összefügg a negyedik negyedévre előírt kifizetési célokkal is. Cikkünk megjelenésével éppen egy időben közölte a Miniszterelnökség, hogy végülis hat területen 100% felett teljesültek az éves kifizetési célok. Ettől azonban még nem biztos, hogy mind a hat területen számíthatnak az érintett állami dolgozók a negyedik negyedéves célprémiumra is.
Amint arra karácsonykor és a két ünnep között is felhívtuk a figyelmet, nagyon pörgött az EU-támogatások kifizetési számlálója, és mivel szilveszter óta nincs további emelkedés, így valószínűleg az év végi állapotot látjuk 1558 milliárd forintos adattal (ennél viszont jópár tízmilliárddal magasabb összegre következtetünk a Miniszterelnökség közleményéből, de nem ismerjük a végső és pontos adatokat).

Az 1558 milliárdos szám azt jelenti, hogy december során a számláló 541 milliárddal nőtt, és ezzel a Portfolio 2,5 éve vezetett havi kifizetési idősorának minden eddigi rekordja messze megdőlt (az eddigi csúcs adataink szerint 2015 novemberében 391 milliárd forint volt).

Ebben a tavaly év végi átutalási hajrában nagyrészt az 50-100%-os támogatói előlegfizetések játszottak szerepet (attól függően, hogy a kedvezményezett a versenyszektorba, vagy az állami körbe tartozott) és nyilván egy 100%-os, önkormányzati projektre megtörtént előleg kifizetés egyelőre még gazdaságélénkítő hatással nem bír, a kifizetési számokat persze szépen feltornássza.

Az 1558 milliárdos állapottal egyúttal elmondható, hogy majdnem összejött a 2014-2020-as pénzekre vonatkozó 1600 milliárdos informális kifizetési cél, amit az utóbbi hetekben kezdett el kommunikálni a kormány. A hivatalos, 2048 milliárd forintos kifizetési célból a 2014-2020-as pénzekre vonatkozó 1800 milliárd forint körüli cél viszont biztosan nem teljesült.



Elképesztő átutalást hajtott végre az év utolsó napjaiban a kormány
Az alábbi táblázatban azt vizsgáltuk meg, hogy az év végi hajrá mely területeken mekkora kifizetéseket okozott. Amint láthatjuk: az egy héttel ezelőtti, december 27-i állapothoz képest a legtöbb kifizetés (42,5 milliárd forint) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban történt meg, míg a nyertes projektekre történt kifizetések száma a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nőtt meg a legnagyobb mértékben (69 db). Néhány nap alatt tehát összesen közel 107 milliárd forintnyi kifizetés történt meg, ami olykor akár egy gyengébb hónap teljesítményével is felér.

Elképesztő átutalást hajtott végre az év utolsó napjaiban a kormány
Nem volt véletlen ez a nagy év végi kifizetési hajrá, hiszen az egyes területek felelősei számára negyedéves szintű kifizetési célok voltak előírva és ettől függött az, hogy megkaphatják-e a területükre jellemző, általában 1-3 hónapnyi célprémiumot, vagy sem. Mivel a tavaszi kormányhatározat a 2007-2013-as és a 2014-2020-as uniós pénzek együttesére írta elő a negyedik negyedévre teljesítendő 1077 milliárd forintnyi kifizetést, de nekünk csak az utóbbi ciklus adatai állnak rendelkezésünkre (és a negyedévben pontosan megtörtént kifizetések minimálisan eltérhetnek a mi adatbázisunk számaitól), így mi csak valószínűsíteni tudjuk, hogy hol kaphatnak célprémiumot és hol nem.

Amint az alábbi táblázatban látható: a közlekedés- és közigazgatás-fejlesztés terén adataink szerint jóval több kifizetés történt a negyedik negyedév során, mint az előírás, így itt biztosan számíthatnak a dolgozók a tavaszi kormányhatározatban lefektetett célprémiumokra. A humán- és a gazdaságfejlesztés terén nagyon közel állnak az adataink az előírásokhoz és ezeken a területeken bőségesen lehettek kifizetések a 2007-2013-as ciklus terhére is idén, így ezeken a területeken nagy valószínűséget adunk annak, hogy végül teljesültek az előírások. Sokkal bizonytalanabb a helyzet további három fejlesztési területen, míg a közép-magyarországi régió számára előírt kifizetéseknél, illetve a vidékfejlesztési terén bizonyára nem teljesültek a célok, így ott várhatóan elmarad a célprémium a negyedik negyedévre.

Frissítés Cikkünk megjelenésével éppen egy időben tett közzé egy rövid közleményt a Miniszterelnökség, amelyben azt írják, hogy összesen 1962 milliárd forintnyi uniós támogatást sikerült tavaly kifizetni (azaz a régi és az új ciklus kifizetései összesen ennyit tettek ki), ami "a területekért felelős Irányító Hatóságok, és a fejlesztéspolitikai intézményrendszer kimagasló teljesítményének köszönhető". A közlemény szerint "2016-ban mind a kilenc fejlesztési területen történt kifizetés, hat esetben pedig (humánfejlesztés, gazdaságfejlesztés, környezeti és energetikai fejlesztés, közigazgatás-fejlesztés, közlekedésfejlesztés, regionális fejlesztések) a tavalyi évre kitűzött kifizetési terv 100%-a felett teljesített Magyarország."



A fentiekből nem egyértelmű számunkra, hogy az említett hat területen a 100% feletti teljesítés és így a célprémium elérése külön a negyedik negyedévre is igaz-e és így jár-e az újabb célprémium, vagy arról van szó, hogy az év korábbi részének jó teljesítménye segített végül az éves terv elérésében is. Ezen bizonytalanság miatt az alábbi táblázatban külön oszlopban mutatjuk, hogy a mi adataink szerint mely területeken teljesülhetett a kifizetési cél és melyeken nem. Emellett feltüntettük az éves kifizetési célokat is, amelyek mellé odatettünk egy másik oszlopba, hogy a miniszterelnökségi közlemény szerint hol történt 100% feletti teljesítés éves szinten.


Elképesztő átutalást hajtott végre az év utolsó napjaiban a kormány
Címlapkép forrása: MTI Fotobank, Kovács Tamás
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BFALU20191201033