Milliós bónuszért szakadtak meg a magyar állami alkalmazottak
Uniós források

Milliós bónuszért szakadtak meg a magyar állami alkalmazottak

Weinhardt Attila
Vízi Ildikó
Miután minden idők legnagyobb egyhavi EU-támogatását, 693 milliárd forintot, fizetett ki a magyar állam tavaly decemberben, januárban a töredékére, 88 milliárdra zuhant a kifizetések összege - derül ki szokásos hónap eleji elemzésünkből. Ez újra rámutat arra, hogy az egyes negyedévekre előírt kifizetési számok és a velük járó többhavi bónusz igen erős motivációt jelentettek a megfeszített munkára. A ciklikusság a januárban meghirdetett új pályázatokra és az új nyertesek számára is igaz volt. Ez azonban nem feltétlenül baj, mert összességében tarthatónak látjuk a kormány két fő pályázati célját: idén tavaszig a 7 évre szóló támogatásokra az összes pályázat kiírását, és az összes nyertes bejelentését 2018 tavaszig. Jó tudni ugyanis, hogy a 7 éves keretnek már a 85 százalékára meghirdették a pályázatokat, és a keret közel felére már ki is hirdették a nyerteseket.

Óriási zuhanás a pályázatok meghirdetésénél

Vizsgálatunk szerint januárban összesen 16 új uniós pályázati felhívás jelent meg 109,8 milliárd forintos keretösszeggel, ami töredéke a decemberi 56 darab új felhívás 945 milliárdos keretösszegének. A decemberi nagy kiugrás után a januári eredmények azt mutatják, hogy végülis visszaállt a nyári átlagos pályázati meghirdetési tempó. Ez a bevezetőben jelzett bónuszrendszerrel szintén szoros összefüggésben lehet. Az egyes negyedévekre ugyanis nemcsak pénzkifizetési számokat írt elő a kormány az állami apparátusnak 1-3 havi bónuszért cserébe, hanem azt is, hogy mennyi új pályázati kifizetési kötelezettséget kell vállalni. Márpedig utóbbiak abból következnek, hogy előtte mennyi új pályázatot sikerült kiírni.

Milliós bónuszért szakadtak meg a magyar állami alkalmazottak
Idén januárban az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) kiemelkedő volt a megjelent felhívások száma, ami azt jelenti, hogy összesen 7 új felhívás jelent meg 68,06 milliárd forintos keretösszeggel. Emellett a Vidékfejlesztési Programban (VP) 6 új felhívás jelent meg 33,28 milliárdos összeggel, illetve Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 2 db felhívás és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) pedig 1 db felhívást tettek közzé.

Milliós bónuszért szakadtak meg a magyar állami alkalmazottak
Megvizsgáltuk azt is, hogy január végén hogyan álltak az egyes Operatív Programok a pályázatok meghirdetésével. Amint az az alábbi táblázatból is jól látható, a közlekedésfejlesztési (IKOP) és a szociális pályázatokat (RSZTOP) összefoglaló operatív programokon kívül a közép-magyarországi régiót (VEKOP) és a közigazgatás fejlesztését támogató felhívásokat magába foglaló programok (KÖFOP) állnak a legjobban, vagyis közel 100%-on.

A legtöbb vállalkozást érintő gazdaságfejlesztési pályázatoknál (GINOP) januárban 2 új felhívás jelent meg 7 milliárdos keretösszeggel. Így az új ciklusban eddig meghirdetett GINOP-pályázatok keretösszege már 2002 milliárd forintnál jár, ami a teljes 7 éves keret több mint 72 %-át jelenti.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kormány már a 7 évre szóló keret 85%-ára kiírta a pályázatokat, azaz a döntő többségük már ismert a piac számára, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyik felhívásra már be is lehet nyújtani a támogatási kérelmeket. Az elmúlt hónapban ugyanis a hivatalos pályázati oldalon megjelent közlemények arról tájékoztatták a pályázókat, hogy számos pályázati felhívás beadásának kezdő időpontját későbbre csúsztatták több technikai ok miatt. A 85%-os meghirdetési arány alapján tarthatónak látjuk a kormány azon célját, hogy idén március végére a 7 évre szóló uniós keretösszeg egészére kiírják a pályázatokat.Milliós bónuszért szakadtak meg a magyar állami alkalmazottak

Már közel 6500 nyertes van

A pályázati felhívások meghirdetése mellett megvizsgáltuk a nyertesek számának és a megítélt támogatások összegének alakulását is. Januárban azt tapasztaltuk, hogy a VEKOP és a TOP kivételével minden Operatív Program esetében nőtt a nyertesek száma. Amint azonban a táblázatban pirossal is jelöltük: bár a közlekedésfejlesztési program esetében 4 új nyertest hirdettek meg, de a megítélt támogatások összege az előző hónaphoz képest 92 milliárd forinttal csökkent.

A legkiugróbb adatot a GINOP nyertesek számában tapasztaltuk január végére: összesen 185 db új nyertest számlálunk, ezt követi az KEHOP 67, míg az EFOP 17 új nyertessel. Amint a táblázat alján kiemeljük: januárban 286 új nyertes pályázót hirdettek ki és a nekik megítélt támogatások összege 19 milliárd forint volt Ezeken a területeken is meredek csökkenést látunk decemberhez képest: akkor 653 új nyertesre 334 milliárd forintnyi új támogatást hirdettek ki.

A hivatalos pályázati oldalon található aktuális statisztikák menüpont alatt az Irányító Hatóság azt jelezte, hogy "a Vidékfejlesztési Programnál kizárólag a Technikai Segítségnyújtás konstrukciókra vonatkozó adatok találhatók meg." Emiatt elemzésünkben a 23,7 milliárd forintos megítélt támogatás összegét sem vettük figyelembe.

Milliós bónuszért szakadtak meg a magyar állami alkalmazottak
Érdemes egy ábrán bemutatni a 2014-2020-as ciklus három talán legfontosabb adatának alakulását is: a meghirdetett pályázatok összegének, a nyerteseknek megítélt támogatások összegének és a kifizetett összegeknek az alakulását. Jelenlegi statisztikáink szerint a meghirdetett pályázatok összege 7810 milliárd forintnál jár, azaz a 7 évre jutó teljes uniós összegnek már közel 85%-át meghirdette a kormány.

A már nyertesnek hirdetett projektek megítélt támogatásának együttes volumene 3837 milliárd forintra ugrott (VP nélkül), mely a 7 éves keret közel 43%-a, azaz a pénzek közel felének sorsáról meghozta a döntést a kormány. Éppen emiatt úgy gondoljuk, hogy az a kormányzati célkitűzés is tartható, hogy a jelenlegi kormány politikai mandátumának végére, azaz 2018 tavaszáig a teljes 7 éves keretre ki lehet hirdetni a nyerteseket.

Közben a kifizetett támogatások összege már 1651 milliárd forintnál jár (a 101 milliárd forintnyi kifizetett VP-forrás nélkül), ami a 7 évre szóló keret közel 18%-a.

Az idei évben az új EU-támogatás kifizetési célra elhangzott egy minimálisan 2200 milliárdos összeg, illetve egy maximálisan 2700 milliárdos összeg. Mi a januári 88 milliárd forintos kifizetést e két szélsőérték "közepéhez", azaz 2450 milliárd forinthoz viszonyítottuk. Így tehát januárban az idei informális cél 4%-át fizette ki az államigazgatás a nyerteseknek.

Milliós bónuszért szakadtak meg a magyar állami alkalmazottak
A számításainkat a 2017.02.02-án érvényes adatok alapján végeztük.

Címlapkép forrás: Getty Images Hungary, Oli Scarff
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
DBZOL20200106014