Előfizetői tartalom

Kiszivárgott a brit kormány terve, ami remek hír Magyarországnak

Weinhardt Attila
Az előnyös kereskedelmi megállapodás érdekében hajlandó lenne Nagy-Britannia befizetni az EU közös kasszájába azt a 17 milliárd eurót, ami a 2019. márciusi kilépés és a 2020. vége közötti időszakra esne - árulta el a brit tárgyalási stratégiát első kézből ismerő forrás a Telegraph-nak. Ha tényleg ez a brit kormány terve - ami akár már ma este kiderülhet az EU felsővezetőinek londoni tárgyalásai során - akkor ez remek hír lenne Magyarországnak is, mivel úgy tűnik, hogy mégsem lesz (akkora) költségvetési lyuk a 2014-2020-as ciklus utolsó harmadában, mint amire eddig csaknem tényként számított a magyar kormány. Emiatt tehát a Magyarország számára is fenyegető pénzügyi forrásvesztés is elhárulna.
A névtelen kormányzati vezető forrás azt érzékeltette: tisztában vannak azzal, hogy ha a 2019 tavasza körüli Brexittel együtt abbahagyják az EU közös kasszájába történő tagi befizetést, akkor ezzel jókora költségvetési problémákat okoznak a 27 másik tagállamnak. Ez évi 10 milliárd euró körüli lyukat ütne az uniós keretköltségvetésen, így 2020 végéig a cikk szerint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái