Vitályos: ráemelhetünk a legnépszerűbb EU-pályázatok keretére
Uniós források

Vitályos: ráemelhetünk a legnépszerűbb EU-pályázatok keretére

Portfolio
Abból, hogy a 9000 milliárd forint körüli uniós keretnél 10%-kal több pénzre lehet majd pályázni, nem feltétlenül következik az, hogy további új konstrukciók jelennek meg, "sok esetben a már kiírtak keretemelése lehet a megoldás" - jelezte a Világgazdaságnak adott interjúban Vitályos Eszter. A Miniszterelnökség államtitkára konkrétan meg is említette, hogy ilyen lehet például "a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül a kis- és középvállalkozások körében népszerű kapacitásbővítés vagy az eszköz- és gépvásárlás kiterjesztése". Ez azt jelenti, hogy a három-négyszeresen túligényelt pályázatokban még sok további nyertes várható.
Vitályos jelzése szerint az eredeti 8921 milliárd forintos keret helyett az NGM engedélye alapján 10%-os túlvállalás várható az Operatív Programokban, de ez nem feltétlenül jelent új pályázati kiírásokat, a már megjelent konstrukciók keretének (pl. legnépszerűbb GINOP-kiírások) megemelése lehet inkább a megoldás. Elismerte, hogy az egy éve bejelentett állami pályázatértékelői rendszernél tisztában volt a kormány azzal, hogy le fogja lassítani a pályázati elbírálási folyamatot, de meg akarták tenni, mert

Nem szerettünk volna több táskás emberről hallani, olyanokról, akik egy-, két- vagy többszázalékos pályázati sikerdíj fejében sorra járják a kedvezményezetteket.

Az azóta felállt pályázatértékelői rendszerben jelzése szerint most már 2800 értékelő van, és a független értékelés "záloga, hogy egy random generátor választja ki a két értékelőt, aki az adott projektet vizsgálja, ehhez jön még pluszban harmadik szűrőként az Irányító Hatóság."

Elmondása szerint "Ma már a tartalmi értékelés határidejét betartva működik a rendszer, pedig több mint 12 300 projekt van kiadva, ebből 9200-at már le is zártak." A teljes ciklusban ennél jóval több, közel 132 ezer projekt érkezett be, ezekből 44 ezer kapott támogató Irányító Hatósági elbírálást, a támogatói döntések pedig az 5600 milliárd forintot is elérik.

Amint hétfői elemzésünkben is rámutattunk, hivatalos kifizetési számok és a gazdaságba áramló pénzek között egyelőre tényleg nagy a különbség, ugyanis elismerte: "A kifizetések közel 75 százaléka ma még valóban az előlegekből tevődik össze. Ebben is jelentős tartalmi és szakmai vitákat folytatunk a Bizottsággal".

Tény és való, az 1983 milliárd forintos tavalyi kifizetés mögött nagyrészt az áll, hogy a közintézmények százszázalékos előlegre is jogosultak

- ismerte el. Előrevetítette, hogy egyre több beruházás halad a megvalósítás felé, így a szükséges közbeszerzések lebonyolítása után idén már egyre több fejlesztési számlát hoznak a nyertesek a kivitelezési munkákról. Nagy előrelépés lehet jelzése szerint például a Terület- és településfejlesztési Operatív Programnál (TOP), "ahol egyébként a napokban is közel 400 milliárd forint sorsáról született döntés."

A tavaly tavasszal megszületett aszfaltügyi brüsszeli megállapodás kapcsán egy eddig nem ismert magyar engedményt is jelzett Vitályos: "az uniós testület elfogadta a környezetvédelmi szempontokat, igaz, a magyar fél is engedett: az eredeti 20 helyett csak 10 százalékig lehet figyelembe venni a környezetterhelési értéket."

Pozitívumként, a későbbi viták megelőzése érdekében jelezte:

Egyre több kérdésben előre egyeztetünk Brüsszellel, hogy a hazai szabályozás megfelel-e az uniós irányelveknek, akár a versenyjog területén is.

Az előző uniós ciklus informatikai lebonyolítási rendszerével (EMIR) kapcsolatos 18 milliárd forintos brüsszeli büntetési javaslat kapcsán azt mondta: "Mivel a bizottsági vizsgálat bűncselekmény gyanúját is felvetette, a kormány büntetőfeljelentést tett, ezzel együtt az ügy minden lehetséges további következményét vállalta. Várjuk a nyomozóhatóság álláspontját."

Az idei évi ambiciózus uniós kifizetési célok (2200-2700 milliárd forint) kapcsán elismerte: "Mintegy 2000-2200 milliárd forint a realitás, de az ösztönzőrendszernek köszönhetően újabb rekordok is elképzelhetők." Úgy fogalmazott, hogy a kormányhatározat szerint 24 havi prémium jár az intézményrendszerben dolgozóknak a 2700 milliárdos kifizetés esetén, de amint rámutattunk, ez a prémiumrendszer valójában 2064 milliárd forintos volumenhez tartozik.

A 2020 utáni következő uniós költségvetési ciklusról az egyeztetések még gyerekcipőben járnak, de jelezte, hogy

a jelenleg mintegy 700 milliárd forintnyi visszatérítendő források aránya egyes becslések szerint 30-40 százalékkal megnőhet, mások szerint ennél is nagyobb mértékben.

A vállalkozói uniós támogatások kapcsán leszögezte, hogy "a kormány nem is a fuldokló kkv-knak akar mentőövet dobni, hanem azokat támogatni, akik arra érdemesek, innovatívak és fenntarthatóan működnek. Uniós forrást nem lehet szociális alapon odaítélni".

Címlapkép forrása: MTI Fotó
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Mark Rutte Sebastian Kurz