Mégsem adta fel idei költekezési tervét a kormány (korr.)
Uniós források

Mégsem adta fel idei költekezési tervét a kormány (korr.)

Weinhardt Attila
Mai cikkünkben tévesen értelmeztük a Magyar Közlöny friss határozatának tényleges következményét, mert csupán az Emberi Erőforrás Operatív Program minimális és maximális kifizetési céljainak idén december végi teljesítésére adott egy hónapos felmentést a kormány. Ez nyilván a táblázat alján az összegző sorokra is kihat, így majd csak január vége után lehet megállapítani a teljesítést, de ezzel együtt is a többi Operatív Programra nem változtak meg az idén év végére korábban rögzített minimális és maximális támogatás-kifizetési célok. Így tehát az várható, hogy a november végéig megtörtént 1925 milliárd forintos itthoni EU-s támogatás-kifizetési eredményt a hatóságok bizonyára "feltolják" legalább 2064 milliárdig, hogy a minimális együttes kifizetési cél teljesüljön. Könnyen lehet azonban, hogy több területen megpróbálják a maximális támogatás-kifizetés célt is elérni, ha van kellő számú projekt, amire kifizetéseket lehet teljesíteni, hogy ezzel akár a 24 havi céljuttatást is el tudják érni az ott dolgozók.
Az alábbiakban cikktörzsünk eredeti változata olvasható, azon a fentieket nem vezettük át:

Összejöhetett volna a minimális cél

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent 1937/2017. (XII. 8.) kormányhatározat több ponton is belenyúlt abba az áprilisi jogszabályba, ami az idei évi fejlesztéspolitikai célokat, azaz számszerű EU-támogatás kifizetési célokat és a teljesítésükért járó akár 24 havi céljuttatás szabályait rögzítette. A módosítások lényege az, hogy az alábbi táblázatban piros kerettel mutatott számokat idén év vége helyett jövő január 31-ig kell teljesíteni.

Ez tehát azt jelenti, hogy az egyes fejlesztési területeken (Operatív Programoknál) nem kell annyira megnyomni az év utolsó három hetében a támogatások kiutalását, hogy el lehessen érni együttesen szilveszterre a minimálisan rögzített 2064 milliárdos, illetve az ideális esetre kitűzött 2700 milliárdot. Az év első 11 hónapjában egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium múlt heti közlése szerint már 1925 milliárd forintnyi EU-támogatást kifizettek az egyes hatóságok, így tehát a 2064 milliárdos minimális cél eléréséhez pusztán a kifizetési szempontból nem kellett volna nagy erőfeszítéseket tenni.

Mégsem adta fel idei költekezési tervét a kormány (korr.)

Látszólag a nagyra hízó deficit a halasztás oka

Az idei évi EU-s kifizetési célok teljesítésének elhalasztása mögött elvileg jó magyarázat lenne az, hogy az NGM aggódott a november végére már 2006 óta nem látott szintre hízott pénzforgalmi deficit miatt (1639 milliárd forint, az éves cél 140%-a) és így decemberre nem akarta tovább "feszíteni a húrt".

Az első 11 havi deficit egyébként döntő részben abból adódott, hogy míg itthon az előlegekből pörgette a kifizetéseket a hatóságok (1925 milliárd), addig kevés volt a teljesítés alapú számla, amit ki lehetett volna küldeni Brüsszelbe, hogy térítsék meg utólag (csak 382 milliárdnyi átutalás jött idén). Rendkívüli módon szétnyílt tehát a két kifizetési ütem közötti különbség, ez pedig gyorsan növelte nyár óta a pénzforgalmi deficitet, ahogy az az alábbi ábrán is látszik.

Mégsem adta fel idei költekezési tervét a kormány (korr.)

Nem meglepő a nagy deficit, ráadásul csökkenni is fog

Abból látszott, hogy az NGM-et nem érte váratlanul és emiatt nem is aggasztja a november végére magasra futott deficit, mert egy októberi adatközlésben év végére is 1879 milliárdos központi költségvetési deficitet vázolt, vagyis az 1166 milliárdos hivatalos pénzforgalmi deficitcélt kvázi már akkor megemelte. Kalkulációink szerint egyébként ebben az 1879 milliárdban nem számolt azzal az év végi "pénzesővel", ami az Európai Bizottság felől már el is indult. Úgy tudjuk, hogy a napokban már meg is érkezett 1,15 milliárd eurónyi átutalás Brüsszelből az október végén kiküldött számlacsomagra (az időközi kifizetésekre rászűrve ebben az adatbázisában már látszik is).

Ez, illetve a decemberi tao-feltöltési kötelezettség drasztikusan javítani fogja a büdzsé helyzetét decemberben (az alsó két ábrán), így tehát nem ez állhatott az idei kifizetési célok halasztásának hátterében.

Ráadásul ha a hatóságok a következő 1-2 hétben még ki tudnak küldeni további 800 millió euró körüli számlacsomagot Brüsszelbe, még azt is esélyes, hogy idén átutalja a Bizottság, igaz ezt nem lehet biztosra venni.

Mégsem adta fel idei költekezési tervét a kormány (korr.)

A maximumra lőhet a kormány

A fentiekben tehát azt vezettük le, hogy már csak 140 milliárd forintnyi EU-s kifizetést kellett volna idén decemberben végrehajtania a hatóságoknak ahhoz, hogy a minimális éves kifizetési célt teljesíteni lehessen és így megkaphassák az érintett államigazgatási dolgozók a 8-12 havi céljuttatást. Ehhez tehát nem kellett volna nagy erőfeszítés, ráadásul decemberben a drasztikusan javuló költségvetési helyzet is adott volna hozzá mozgásteret.

Az, hogy mindezek ellenére január végére elhalasztotta a kormány a 2017-es kifizetési célok teljesítésének határidejét, arra utal, hogy a maximális, 2700 milliárdos kifizetést célozza meg.

Az újév elején tehát hullámszerűen felpöröghet a kifizetési tempó, amivel egyszerre több "legyet is üthet" a kormány:
  • már nem az idei deficitszámot rontja a maximális kifizetési cél elérése, ráadásul januárban már a második nagy brüsszeli átutalás is biztosan befut
  • az új év elején az adósságkibocsátás is gond nélkül felpöröghet, így lesz miből finanszírozni az akár 600-700 milliárd forintos EU-s kiutalást
  • a választások előtti hetekben jó kommunikációs üzenet lehet, hogy minden eddiginél több EU-támogatást fizetett ki 2017-re "dátumozva" a magyar állam a nyerteseknek
  • ha a 2700 milliárdos cél összejön (illetve azokon a területeken, ahol a maximális célt teljesítik), nem 8-12, hanem akár 24 havi céljuttatást is megkaphatnak a fejlesztéspolitika terén dolgozók, a többi minisztériumi dolgozó pedig akár 12 havit is, ráadásul mindezt éppen a választások előtti hetekben.

Januárban tehát valószínűleg újra kiugró EU-s kifizetési tempót látunk majd egy lefojtott decemberi teljesítmény után. Így tehát továbbra is azt látjuk majd, hogy a céljuttatásokhoz fontos hónapokban ugranak meg a kifizetések Magyarországon.

Mégsem adta fel idei költekezési tervét a kormány (korr.)
Címlapkép forrása: MTI Fotó Soós Lajos
forint és euro
építésvezető - Getty
koronavírus covid-19 járvány orvos
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság