Elképesztő hajrá: egy hónap alatt az összes EU-pénz ötödét elosztották
Uniós források

Elképesztő hajrá: egy hónap alatt az összes EU-pénz ötödét elosztották

Weinhardt Attila
Egyetlen hónap alatt, tavaly decemberben 1660 milliárd forintnyi EU-támogatás nyerteséről hoztak döntést Magyarországon, ami a 7 évre szóló keret közel ötödét teszi ki, azaz extrém mértékben megugrott a megítélt támogatások összege - derül ki szokásos hónap eleji összesítésünkből. A hajrá után most már ott tartunk, hogy a teljes pályázati keret 90%-át elosztották a hatóságok. A kifizetett EU-támogatások is iszonyatosan meglódultak decemberben a beígért sokhavi bónuszok miatt, és adatbázisunk szerint öt nagy fejlesztési területen a maximális kifizetési cél is teljesült, így akár 24 havi bónusznak is örülhetnek az érintett dolgozók.

Hatalmas ugrást láttunk decemberben

Mozgalmas decembere volt a fejlesztéspolitikában dolgozóknak, hiszen számos pályázat még nyitva állt az utolsó támogatási lehetőségek valamelyikére (az egyik ingyenpénzt kínáló gazdaságfejlesztési pályázatot három hét alatt bezárják a nagy roham miatt), a minisztériumok Irányító Hatósági részlegein pedig a nyertesek kiválasztásával és a támogatások kifizetésével voltak elfoglalva. Mindez a számokon is látszik: a hónap során összesen 4039 új pályázati nyertest hirdettek ki a hatóságok, így a 2014-2020-as EU-s ciklusban már 55 ezer felett jár a nyertesek együttes száma.

Elképesztő hajrá: egy hónap alatt az összes EU-pénz ötödét elosztották
Még látványosabb az, ami az újonnan megítélt támogatások összegénél történt:

extrém mértékben megugrott ez az összeg, hiszen a havonta jellemző 200-400 milliárd forint közöttről 1659 milliárd forintra ugrott a szám, azaz ennyi támogatás sorsáról született döntés. Ezzel 8008 milliárd forintra ugrott a megítélt támogatások együttes volumene, ami azt jelenti, hogy a 7 évre szóló EU-pénzek közel 90%-áról döntést hoztak már Magyarországon a hatóságok. A friss brüsszeli adatbázis alapján ez nagy valószínűséggel a legmagasabb arányt jelenti az összes EU-tagállam közül.Elképesztő hajrá: egy hónap alatt az összes EU-pénz ötödét elosztották

A kifizetések is meglódultak

A hatályos szerződések volumene 7345 milliárd forintnál jár, hiszen nem minden nyertest hirdettek még ki, illetve nem mindegyikükkel kötöttek még támogatási szerződést. Ezzel együtt az is fontos, hogy mi újság a már megítélt támogatások kifizetése terén. Amint láthatjuk, itt is nagy ugrás történt tavaly decemberben, hiszen adataink szerint a novemberi 184-ről 541 milliárd forintra változott decemberben a szám (és a hivatalos kifizetési adatbázis lehet, hogy nem minden, még tavaly megtörtént kifizetést mutat jelenleg). Amint láthatjuk, a legnagyobb volumenben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) ugrott meg a kifizetés.

Elképesztő hajrá: egy hónap alatt az összes EU-pénz ötödét elosztották

Öt területen vaskos bónuszoknak örülhetnek

Nem véletlen, hogy éppen a félévek, illetve évek végén ugrik meg az EU-pénzek kifizetése, hiszen ezekre a dátumokra voltak előírva kifizetési célszámok, amelyek teljesítése esetén sokhavi céljuttatások (bónuszok) járnak. Bár nem biztos, hogy a végleges tavalyi számokat látjuk a hivatalos kifizetési adatbázisban, de azért megnéztük, hogy jelen állás szerint mit lehet mondani.

Adataink szerint legalább 2291 milliárd forintnyi EU-támogatás kifizetése történt meg tavaly, azaz a 2064 milliárdos minimális cél biztosan túlteljesült. Sőt, a jobb szélső oszlopban félkövérrel jelölt számok azt jelzik: öt területen a maximális éves kifizetési cél is teljesült (GINOP, TOP, KEHOP, KÖFOP, RSZTOP), így azokon a területeken akár 24 havi bónusznak is örülhetnek az érintett dolgozók.

A nagy közlekedési projekteket takaró IKOP-nál nagyon közel járunk a maximális cél tejesítéséhez, míg a Vidékfejlesztési Operatív Program számai egyelőre nagyon le vannak maradva a minimálistól is. A humánerőforrási projekteknél szintén ezt látjuk, de ott legalább egy decemberi jogszabályi változtatás január végére áttolta a célok teljesítésének határidejét. Azok pedig, akik az érintett minisztériumokban teljesen más területen dolgoznak, a bérfeszültség enyhítése miatt szintén sokhavi bónusszal gazdagodnak egy tavaszi jogszabály módosítás nyomán.

Elképesztő hajrá: egy hónap alatt az összes EU-pénz ötödét elosztották

Így állunk most a ciklus végrehajtásával

Érdemes végül azt is megnézni, hogy most hogyan áll Magyarország a 2014-2020-as ciklus teljesítésével a három leggyakrabban vizsgált mutatószám alapján: az összes meghirdetett pályázat volumene már a 9500 milliárd forintot közelíti, így a 7 évre szóló uniós pályázati keret 106%-át hirdették már meg. Amint fentebb rámutattunk: a megítélt támogatások volumene hirtelen nagyot ugrott decemberben 8008 milliárd forintra, ami az alábbi két grafikonon is jól látszik.

A kifizetések volumene pedig már a 4000 milliárd forintot közelíti (3854 milliárd forintot mutat most a hivatalos adatbázis), azaz a 7 évre szóló teljes pályázati keret 43%-át már kifizették. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ennek érdemi része támogatási előleget takar, azaz az elnyert támogatás 50-75-100 százalékát a gyorsan megköthető támogatási szerződés után rövid idő alatt kiutalja a kiíró, miközben a projekt teljesítésére több idő kell. Addig ezek a pénzek ott állnak a projektet elnyerő bankszámláján, azaz nem kerülnek be a gazdaságba, nem fejtik ki élénkítő hatásukat. Az NGM minap kiadott középtávú költségvetési előrejelzése szerint 2017 végén az önkormányzatoknak már kiutalt, de még fel nem használt (azaz kincstári körön belül maradt) pályázati pénzek volumene igen jelentősen javítja az önkormányzati alrendszer költségvetési egyenlegét: 618 milliárd forintos pluszt írt bele az előrejelzéseket bemutató táblázatba a tárca.

Elképesztő hajrá: egy hónap alatt az összes EU-pénz ötödét elosztották


Elképesztő hajrá: egy hónap alatt az összes EU-pénz ötödét elosztották
Címlapkép forrása: ROBYN BECK / AFP
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
termeloi piac unios tamogatas200125