Előfizetői tartalom

Kiszivárogtak a legfontosabb brüsszeli számok: egyik szemünk biztosan sírhat

Weinhardt Attila
Megszerezte a Politico a ma nyilvánosságra kerülő 2021-2027-es uniós költségvetési terv főbb számait és a Portfolio gyors összesítése szerint a felzárkóztatási forrásoknál változatlan áron kb. 10%-os forráscsökkenés látszik, míg az agrárkasszánál tényleg drasztikus, közel 20%-os forrásvágás jöhet. Egy másik értesülés szerint az Európai Bizottság kerülő úton, a magyar és a lengyel vétóveszély kikerülésével, oldaná meg azt, hogy ha sérül egy tagállamban a jogállamiság, akkor fel lehessen függeszteni a források kifizetését és a forráselosztást saját hatáskörbe lehessen vonni.

A befolyásos brüsszeli lap információi szerint folyó áron 1279 milliárd euróra nőhet a következő uniós költségvetési ciklusban az EU-s kötelezettségvállalások teljes keretösszege, ami a 27 tagállam együttes bruttó nemzeti termékének (GNI) 1,11%-át jelentené. A britek nélkül a mostani költségvetési ciklusban ez az arány 1,13%, tehát a jelek szerint nem tesz javaslatot...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái