Brüsszel már 350 milliárd forintot adott Magyarországnak közlekedésfejlesztésre
Uniós források

Brüsszel már 350 milliárd forintot adott Magyarországnak közlekedésfejlesztésre

Portfolio
Az M3-as metróvonal budapesti felújítása a negyedik nagy magyar közlekedésfejlesztési projekt, amelyre az Európai Bizottság rengeteg pénzt ad a Kohéziós Alapból a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban és ezekre együttesen 1,11 milliárd eurót, mintegy 352 milliárd forintot fordíthat Magyarország - derül ki a Portfolio rövid összesítéséből.
Amint beszámoltunk róla tegnap: a Bizottság megemelt támogatási összeg mellett hagyta jóvá az M3-as metrófelújítási projektet, 473,4 millió eurót (közel 154 milliárd forintot) ad rá a közös uniós kasszából. Mivel a testület a projektek 85%-át támogatja, így a teljes beruházási költség kb. 557 millió eurót tesz ki, új metrókocsikkal együtt pedig a projekt a 800 millió eurót is elérheti, jegyzi meg a Bruxinfo.

A metróval kapcsolatos döntés egyébként már a negyedik a mostani uniós ciklusban, hiszen előtte tavasszal már három nagy magyar közlekedésfejlesztési projekt kapcsán is megjött a brüsszeli zöld jelzés:
  • Még február elsején jött a hír, hogy közel 125,5 millió eurót (38,9 milliárd forintot) fordít az EU a kohéziós alapokból az Esztergomot és Budapestet összekötő vasútvonal korszerűsítésével és villamosenergia-ellátásával kapcsolatos munkákra. A projekt forrásokat biztosít többek között a jelzőrendszerek korszerűsítésére a biztonság javítása végett. A projekt keretében a vonalon található állomások közül több korszerűsítésére is sor kerül annak érdekében, hogy javuljon az utasok kényelme és a regionális buszjáratokkal való összeköttetés. Ezt szolgálja az az új információs rendszer is, melyet az utasok tájékoztatására állítanak majd üzembe.
  • Aztán április végén érkezett a hír, hogy csaknem 250 millió euró (mintegy 78 milliárd forint) összegű finanszírozást biztosít az Európai Unió a kohéziós forrásokból a Szajol és Debrecen közötti észak-alföldi vasútvonal fejlesztésére. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az EU által társfinanszírozott projekt egészen pontosan a Püspökladány-Ebes szakasz felújítását érinti és a projekt a térségben előmozdítja a tiszta közlekedést, a lakosok így a jobb levegőminőség előnyeit is élvezhetik majd. A projekt várhatóan 2020-ban fejeződik be. A vonalszakasz a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) Rajna-Duna folyosójának részét képezi.
  • Majd május végén jött a hír, hogy az Európai Bizottság az unió kohéziós alapjából 265 millió eurót (mintegy 82 milliárd forintot) ad Magyarországnak a Budapesttől a román határig tartó M4-es autópálya új szakaszának, a Berettyóújfalu és Nagykereki közötti, a román határig húzódó autópálya utolsó hiányzó szakaszának kiépítésére. A 26 km-es új szakasz az M35-ös autópálya még épülőfélben lévő Debrecen-Berettyóújfalui szakaszának csomópontjánál kezdődik. Az építkezés befejezése 2020 márciusára várható.

A mostani uniós ciklusban az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 7 éves keretösszege 3,33 milliárd euró (310-es euróval mintegy 1032 milliárd forint), amelyhez a magyar állam 15%-nyi társfinanszírozást tesz hozzá (310-es euróárfolyamon kb. 175 milliárd forintot), így 7 éves keretösszeg mintegy 1210 milliárd forint. A fenti négy nagyobb magyar projekt a 7 évre szóló uniós keretnek már tekintélyes részét leköti, de a következő hónapokban további projektek jóváhagyásáról is jöhetnek majd a brüsszeli hírek.

Címlapkép forrása: Shutterstock
Koronavírus
Volkswagen
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes