Hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből
Uniós források

Hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből

Weinhardt Attila
Az elmúlt két hétben a Portfolio adatai szerint mintegy 308 milliárd forintnyi uniós támogatást utalt át az Európai Bizottság Magyarországnak a 2014-2020-as ciklus terhére, sőt további 240 milliárd forint a 2007-2013-as ciklusból is megérkezett, azaz jókora likviditási ajándékot kapott a kormány karácsony előtt. A nagy folyósítás ismét alátámasztja októberi értesülésünk helyességét és azt is jelenti, hogy a kormány a háttérben jópár vitás kérdésben engedhetett, hogy sikeresen teljesítse a saját magának kitűzött egész éves brüsszeli forráslehívási célt. Mindez pedig nagyban segít abban, hogy év végére csökkenteni tudja a rekord magasra hízott magyar államháztartási hiányt.

Milyen programokban jött a pénz?

A december 3-i 6,5 milliárdról mára 7,45 milliárd euróra ugrott a Magyarország felé kiutalt 2014-2020-as EU-támogatások brüsszeli kifizetési számlálója, azaz két hét alatt mintegy 953 millió eurónyi, kb. 308 milliárd forintnyi folyósítás történt meg. Ebből ráadásul a legnagyobb kifizetés (374 millió euró) éppen az egyik leginkább problémásnak tartott programban, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) történt meg, ami azt mutatja, hogy a pénzosztás irányítási és ellenőrzési rendszerével kapcsolatos brüsszeli kritikák nagy részét sikerülhetett elrendeznie a magyar kormánynak.

Szintén nagyobb összeg (mintegy 144 millió euró) jött az Emberi Erőforrás Operatív Programban (EFOP), a Vidékfejlesztési Programban (kb. 102 millió euró), az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (kb. 89 millió euró) és a Közigazgatás-fejlesztési Operatív Programban is (kb. 85 millió euró).

Az, hogy már 7,45 milliárd eurónyi folyósítás megtörtént Brüsszelből a 2014-2020-as ciklus terhére, azt jelenti, hogy Magyarország mostanra már a 7 évre járó uniós pénzek csaknem 30%-át lehívta. Ez a tagállamok első harmadához tartozó eredményt jelent a 25%-os EU-átlag mellett.

Hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből
Amint megírtuk: novemberben adataink szerint összesen mintegy 192 milliárd forintnyi EU-támogatást folyósított a Bizottság, így decemberben ehhez képest már eleve jóval több pénznél járunk, ráadásul az év végéig még további átutalás sem kizárt.

Novemberben egyébként a Pénzügyminisztérium a 192 milliárdos átutalásból "csak" 102 milliárdot tüntetett fel a tájékoztatójában, így decemberre a tárca legalább 90+308 milliárdos átutalást fog majd jelezni a január elején megjelenő tájékoztatójában, mint 2014-2020-as uniós átutalás. Ehhez azonban még hozzáadódhat további 240 milliárd forintnyi tétel, hiszen amint fentebb jeleztük: a régi, 2007-2013-as ciklus programjaira is mintegy 740 millió eurónyi kifizetés történt mostanában meg. A sok évig 94,03%-on álldogáló kifizetési arányszám ugyanis 97,15%-ra ugrott mostanra. Ez azt jelenti, hogy számos Operatív Programban sikerülhetett a végső pénzügyi zárás és talán csak a 4-es metrós vita az egyetlen komolyabb téma, amely miatt a közlekedésfejlesztési programot nem lehetett lezárni.

Mivel tehát az elmúlt hetekben Brüsszelből legalább 308+240 milliárd forintos folyósítás történt meg és további kb. 90 milliárdnyi átutalást nem vett figyelembe novemberben a Pénzügyminisztérium, továbbá a társasági adófeltöltési kötelezettség is javítja a büdzsé helyzetét, így decemberre brutális költségvetési többletet mutathat majd ki a tárca. Ez bizonyára jócskán csökkenti majd az első 11 hónapra már összesen 1842 milliárd forintra, rekord magasra hízott pénzforgalmi államháztartási hiányt. A sok százmilliárdos átutalás összhangban van az októberben már előre vetített információinkkal:

A kormány egyébként egy késő nyári határozatában azt is rögzítette, hogy idén legalább 3,1 milliárd eurónyi forrást le kell hívni az Európai Bizottságtól és adataink szerint már 3,11 milliárd eurónál jár a lehívás (3,04 milliárd euró a mostani ciklusból, 0,74 milliárd a régi ciklusból), tehát ezt a célt sikerült teljesíteni.

Ha már az éves adatokat vizsgáljuk, érdemes egy ábrára tenni, hogy mennyi volt a mai napig idén itthon kifizetett 2014-2020-as EU-támogatások összege (1561 milliárd forint) és a Brüsszelből beérkezett pénzek volumene (978 milliárd forint, ebben tehát nincs benne a 2007-2013-as folyósítás). A kettő közötti, a pénzforgalmi államháztartási hiányt növelő, különbség tehát mintegy 600 milliárd forint, így tehát ez jókora deficitgeneráló tényező volt idén a büdzsében.

Hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből
Érdemes egyébként megjegyezni, hogy az idei eddigi 1561 milliárdos itthoni EU-s támogatás-kifizetés hatalmas lassulást jelent a tavalyi 2550 milliárd forint körüli éves kifizetéshez képest, igaz idén év végén még lehet egy nagyobb kiutalási "roham". A jelentősen lassuló idei kifizetésben több tényező is szerepet játszhatott:
  • egyrészt tavaly még bőkezűbb támogatási előleg arányok voltak érvényben, amelyeket idén szeptemberben vágott le a kormány, hogy ezzel is fékezze a büdzséből a kifizetést addig, amíg meg nem lódulnak meg Brüsszelből a kifizetések (mivel ezek meglódultak, így nem zárjuk ki, hogy a kormány jövőre visszaemeli majd a támogatási előlegeket)
  • másrészt az idei ösztönző rendszer nem annyira vonzó, mint a tavalyi, amely 12-24 havi célprémiumot jelentett és ez, illetve a magasra hízó deficit is lassíthatta a kifizetéseket a hatóságok felől a kedvezményezettek irányába
  • egyes pályázatoknál az újra lassuló döntéshozatal, illetve a közbeszerzések sok hónapos időigénye is lassíthatta a kifizetéseket (illetve az előlegek kiutalása után a további számlaalapú támogatás igénylés volumenét).


Címlapkép forrása: OLIVIER HOSLET / AFP
olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
lepedo_agy