Tudtad? - Budapest a motorja Európa befektetésgeneráló hálózatának
Uniós források

Tudtad? - Budapest a motorja Európa befektetésgeneráló hálózatának

Már tíz éve megalapították és Budapest a székhelye annak az uniós intézménynek, amely Európa egyik legfontosabb innovációs és befektetésgeneráló hálózatát működteti: az Európai Innovációs és Technológiai Intézetről (EIT) van szó. Az EIT Európa-szerte több mint 40 innovációs központot működtet és Magyarország nemcsak amiatt különleges, hogy itt a székhely, hanem amiatt is, mert mind a hat tudás és innovációs közösség (KIC) megtalálható itt, amelyek számos nagy magyarországi céggel és egyetemmel együttműködnek. Az EIT a napokban mutatta be átfogó tevékenységét, így kiderült, hogy az évek során már több mint 1250 innovatív vállalkozást támogatott mentorálással, képzésekkel és anyagilag is. Utóbbi kapcsán lényeges: összesen már több mint 890 millió euróval segítettek abban, hogy a piacképes termékek- és szolgáltatásokkal rendelkező cégek egyre nagyobbra nőhessenek és alkalmassá váljanak akár sokmillió eurós kockázati tőkebefektetéseket is megmozgatni.
Laura Supjeva, az EIT budapesti irodájának strategy officere az összefoglalóban emlékeztetett rá, hogy maga az intézmény a 2014-2020-as uniós költségvetés kutatás-fejlesztési támogatásokat nyújtó Horizont 2020 programjából kapja a pénzt és ezt osztja tovább sokféle támogató programján keresztül. Az összesítés szerint az eddig kiosztott bő 890 millió eurónyi támogatás mintegy 6100 munkahelyet teremtett Európa-szerte, bő 600 új termék és szolgáltatás létrejöttében segített és közben az EIT sokféle képzési programján már több mint 1700 hallgató végzett.

Tudtad? - Budapest a motorja Európa befektetésgeneráló hálózatának
Laura Supjeva rámutatott: az EIT működésének az a lényege, hogy számos program segítségével összehozzák a gazdaságban a tudásgenerálók három nagy csoportját: a tudományos szférát, az egyetemeket és a vállalkozásokat (utóbbi csoportba a startupok és scaleupok mellett a nagy érett cégek is beletartoznak). Az így kialakított tudás- és innovációs közösségekben (KIC-ekben), tudáscentrumokban meglévő kapacitást "közös nevezőre" hozzák és azt segítik elő, hogy a felmerülő ötletekből piacképes, illetve piacosított megoldások szülessenek, hogy aztán ezek munkahelyeket és gazdasági növekedést tudjanak generálni.

Tudtad? - Budapest a motorja Európa befektetésgeneráló hálózatának
Eddig 6 ilyen KIC-be szerveződött az EIT tevékenysége, de a közelmúltban ez további két KIC-kel bővült ki, így most már az alábbi tudás és innovációs közösségekben folyik a munka:
 • klímavédelmi KIC, amely a zéró CO2-kibocsátású gazdaságra való áttérés megoldásaival foglalkozik
 • digitális technológiai KIC, amely Európa digitális átállását támogatja
 • élelmiszeripari KIC, amely a fenntartható élelmiszeripari termelést támogatja
 • nyersanyagpiaci KIC, amely a fenntartható nyersanyag kitermelést és felhasználási módokat támogatja
 • innovatív energiák KIC, amely a fenntartható energiafelhasználási megoldásokat támogatja
 • egészségügyi KIC, amely az európai életminőség átfogó támogatását végzi
 • új területként a feldolgozóipari KIC is létrejött, amely az európai feldolgozóipar megerősítéséhez és hatékonyságánek javításához járul hozzá
 • szintén új terület a városi közlekedési KIC is, amely az okos, zöld és integrált városi közlekedési megoldások elterjesztésében és támogatásában segít.


Tudtad? - Budapest a motorja Európa befektetésgeneráló hálózatának
A KIC-ek működése úgy épül fel, hogy mindegyiknek vannak központi egységei valamelyik uniós tagállamban, és néhány irodájuk más tagállamokban és mindez összesen egy több, mint 40 innovációs csomópontból álló hálózatot rajzol Európa térképére. Amint láthatjuk: Budapest az egész EIT főhadiszállása, de mivel uniós intézményről van szó, ezért Brüsszelben is van egy központi szervezeti egysége is még az EIT-nek.

Tudtad? - Budapest a motorja Európa befektetésgeneráló hálózatának
Az EIT magyarországi tevékenysége kapcsán Laura Supjeva kiemelte még, hogy:
 • csupán tavaly 5,635 millió eurónyi (kb. 1,75 milliárd forintnyi) támogatást osztottak ki itthoni nyertesek ígéretes projektjeire
 • Magyarország abból a szempontból is különleges, hogy itt mind a 6 eddigi KIC-nek van irodája, sőt az EIT Digitalnak teljes jogú képviselete is, ami azt jelenti, hogy tevékenysége az üzlet, oktatás és kutatás hármasfogatot egyaránt lefedi, valamint közvetlen beleszólása van a KIC európai szintű stratégiai döntéshozatalába
 • többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweiss Egyetem, a Miskolci Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem is aktívan részt vesz különböző KIC-ek támogatásában
 • a nagyobb magyarországi cégek közül például az MVM, a MOL, az OTP Bank, az Ericsson, a Nokia, a Bosch, a Tungsram és a Bay Zoltán Nonprofit Kft. csatlakozott különböző KIC-ek munkájához.

Így lesz az ötletből akár világsiker

A fentieket Fürjes Balázs, az EIT Health (eithealth.eu) Innostars ügyvezető igazgatója további lényeges információkkal egészítette ki, így például azzal, hogy az Innostars egységek lefedik Európa legnagyobb részét, innovációs csatornaként működnek, innovációs projekteket generálnak (a régióban Pécsen, Kassán, Kolozsváron működik ilyen). Rámutatott: az EIT-nek valójában az a célja, hogy minden tagállamban legyen legalább egy innovációs hub, és a nagyobb országokban akár több is.

Az EIT Health esetén a számok kapcsán jelezte: egy évben közel 1000 startuppal találkoznak, kiválasztják közülük a legjobbakat, elkezdik tréningezni, mentorálni és támogatni őket (évente több mint negyvenet) és mindezekkel párhuzamosan idén több mint 70 InnoStars jellegű esemény volt. A gyakorlati tapasztalata alapján kijelentette:

bár nem Londonról, vagy Stockholmról van szó, mégis bőven találnak tehetségeket Budapesten is.

A működési modell kapcsán azt hangsúlyozta Fürjes: rés/különbség (gap) alapú a segítségnyújtást végeznek, amelynek során felmérik a jelentkezők aktuális tudás- és készséghelyzetét, a komparatív előnyét és azt, hogy hova akar eljutni. Ezek alapján a célhoz vezető utat elemzik, módszereket és ezekből stratégiát alkotnak, majd az InnoStars hálózatukon keresztül segítik őket Európa-szerte tudással és értékes tapasztalatok átadásával. Ezek után évente teljesítmény értékelést végeznek és a továbblépés stratégiáját is elkészítik.

Az EIT stratégiai célja, hogy minél több olyan, nemzetközileg is sikeres cég megerősödésében, "felnövésében" segítsenek, akik aztán a sajtóban is visszaigazolják, hogy az EIT egész EU-t lefedő átfogó tudásának és segítő hálózatának segítségével tudtak "felnőni"

- hangsúlyozta.

Fürjes azt is kiemelte, hogy az eddigi 6, mostantól 8 KIC nem működik egymástól szigorúan elkülönülten, hiszen számos KIC-eken átnyúló program is van. Tapasztalatai szerint nagyon fontos, hogy a segítő hálózatukban részt vevő felsőoktatási intézmények felső vezetése is elkötelezett legyen az EIT programjainak támogatása, segítése iránt.

Energetika és fenntarthatóság

Dervalics Ákos, az InnoEnergy (innoenergy.com) KIC innovation hub managere bemutatkozójában többek között azt emelte ki, hogy:
 • a fenntartható energiaforrásokra épülő jövő megteremtése a fő céljuk és az ehhez vezető megoldások erősítése, így például a biztonságos ellátást segítő megoldások, a teljes energia ellátási lánc költségcsökkentését segítő megoldások, amelyek egyúttal a CO2-kibocsátást is mérséklik
 • a főhadiszállásuk Eindhovenben van, és 6 fő irodájuk van Európában, illetve több mint 400 partnerrel dolgoznak együtt
 • eddigi működésük során már 2796 megkeresést kaptak különféle ötletek formájában és összesen már mintegy 200 startupot támogattak
 • eddig 190 millió eurónyi beruházás történt meg az InnoEnergy keretében az EIT-től kiosztott források segítségével és ezen felül a támogatott cégek további 177 millió eurónyi külső forrást vontak már be.
 • a különféle programjaik segítségével már 121 startup végez értékesítést, azaz árbevételt is termel
 • az eddig elindított projektek költsége már több mint 1,4 milliárd eurót tesz ki, amelyek várhatóan 3 milliárd eurónyi árbevételt fognak majd generálni a következő években összesen
 • több mint 13 ezer fiatal jelentkezett már a képzési a programjaikra (7 programjuk van 14 egyetemen), 21 különféle digitális kurzusuk van, és több mint 250 olyan ember is jelentkezett már Európa-szerte, akiknek egyébként van PhD fokozata,
 • Magyarországon kiemelt partnerük például az MVM és a MOL, de további céges partnereik is vannak.

A világ legnagyobb fémipari- és ásványi anyag hálózata

Gombkötő Imre, az EIT Raw Material (eitrawmaterials.eu) oktatási menedzsere rámutatott arra, hogy:
 • ez a KIC valójában a világ legnagyobb fémipari és ásványi anyag hálózatát jelenti
 • többek között a korlátozott nyersanyagforrások felkutatásában és hatékony kitermelésében, szállításában és felhasználásában segítenek
 • a teljes nyersanyag ellátási lánc összes fontos szereplőjére rálátnak, de fontos felismerésük volt a munka során, hogy azt látták: ezek a szereplők nem beszélnek egymással, így a szakmai együttműködést is generálják ebben a körben.
 • ennek a KIC-nek a főhadiszállása Berlinben van, de van irodájuk Budapesten is,
 • 180 projektből 25 van Magyarországon, és ezek projektköltsége mintegy 2 millió eurót tesz ki
 • többek között a Bay Zoltán Nonprofit Kft.-vel, a Miskolci Egyetemmel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel működnek együtt, amelyek segítségével számos oktatási programot működtetnek (pl. Raw Materials Academy).

A klímavédelmi folyamatokban is fontos szerepe van Budapestnek

Virág Annamária, a Klíma KIC (www.climate-kic.org) innovációs vezetője bemutatkozójában többek között azt emelte ki, hogy:
 • a klímaváltozás összefüggéseivel és a fenntartható gazdasági növekedéssel foglalkozik ez a KIC, beleértve a városi átalakulás, a fenntartható földművelés, a fenntartható termelési rendszerek, és fenntartható döntéshozatali és finanszírozási rendszerek kérdését is
 • a teljes rendszerük az ötletek megfogalmazásától a projektek megvalósításán át az üzleti méret növeléséig terjed és ezzel együtt átfogó oktatási és mentorálási programot is nyújtanak, amelynek része, hogy alap és professzionális képzési programokat is nyújtanak
 • több mint 300 partnerük van Európa-szerte, Magyarországon 9 szervezettel dolgoznak együtt, az egyik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a másik a Debreceni Egyetem, mellettük pedig például a Fővárosi Önkormányzat is együttműködik velük. Idén Budapest és Debrecen csatlakozott programokkal, jövőre várhatóan Pécs is
 • 16 országban vannak jelen és idehaza az innovatív programjaikban az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) is részt vesz.

Az élelmiszeripari is figyel a budapesti impulzusokra

Adam Strzelecki, az EIT Food (eitfood.eu) KIC projekt menedzsere többek között azt emelte ki bemutatójában, hogy:
 • számos olyan élelmiszeripari megoldással foglalkozik ez a KIC, amelyek fenntartható, egészséges élelmiszer ellátást tudnak biztosítani, hiszen 2050-re 10 milliárd főre növekedhet a Föld lakossága
 • 3 milliárd ember túlsúlyos, 2 milliárd viszont alultáplált a Földön, miközben az élelmiszerek 25%-át kidobjuk, az élelmiszertermelés pedig sok CO2-kibocsátással, illetve sok vízfelhasználással jár, ezen komplex helyzeten viszont változtatni kell
 • 50 partnerrel dolgoznak együtt Európa-szerte, Magyarországról is van néhány partnerük, illetve Budapesten is van egy innovációs hub (11 van összesen Európa-szerte)
 • számos programjuk van az élelmiszeripari szereplők számára (pl. a diákoknak különböző képzések és nyári egyetem, a startupoknak bemutatkozási lehetőségek és versenyek).

Európa digitális transzformációját Budapestről is vezénylik

Gulyás László, az EIT Digital (eitdigital.eu) KIC magyarországi képviseletének igazgatója bemutatkozójában többek között azt emelte ki, hogy:
 • ez az EIT legrégebbi KIC-je és egy nagy innovációs iroda működik Budapesten ebben a témában
 • mivel 15 helyen van irodájuk 10 országban, ezért az EIT Digital innovációs hotspotok egész Európát lefedő ökoszisztémáját hozta létre
 • az EIT Digital a munkája során több főbb területet is lefed a tevékenységével: digitális ipar, városok, infrastruktúra, jólét, pénzügy
 • a digitalizáció területén (pl. IT, telekom) rendkívül gyorsak a technológiai változások és ehhez kell alkalmazkodnia ennek a KIC-nek is, ami a szereplők összetétele és az intézményi keretrendszer miatt sikerül is
 • több mint 170 partnerük van Európa-szerte (kutatóintézetek, egyetemek, vállalatok), a budapesti iroda partnerei száma 11-ről 17-re nőtt idén, így például partnerük már az Ericsson, a Magyar Telekom, a Nokia, az OTP Bank, a Bosch és a Tungsram is számos kisebb cég mellett
 • a KIC számos programot működtet, így például akcelerátor programot, mester és doktori képzést, venture creation programot és innovációs tevékenységeket is. Az akcelerátor programjukban részt vevő cégek más országok piacain való növekedését segítik, üzleti kapcsolatok építésével, illetve 2-10 millió eurós befektetések szervezésével.
 • az EIT Digital Academy számos programot is visz (Master School, Industrial Doctoral School Progfessional School, Summer Schools, online courses).


Címlapkép forrása: MTI/EPA/Limex/Jörg Mitter
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
vargamihaly0921