Újabb hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből - Mégis mi van a háttérben?
Uniós források

Újabb hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből - Mégis mi van a háttérben?

Weinhardt Attila
Úgy tűnik, még karácsony előtt sem bír leállni az Európai Bizottság a Magyarországnak járó uniós támogatások átutalásával, hiszen az elmúlt két napban is mintegy 91 milliárd forintnyi kifizetés történt meg a Portfolio számításai szerint. Ez azt jelenti, hogy a két napja már megírt 308+240+90 milliárdon felül ezt a további 91 milliárd forintot is feltüntetheti majd a decemberi átutalások között a Pénzügyminisztérium, így tényleg brutális többlet alakulhat ki az év utolsó hónapjában a pénzforgalmi államháztartási egyenlegben. Ez nagyon jól jön a magyar büdzsének, amelynek deficitje az első tizenegy hónap alapján rekordra hízott.
Karácsony előtt még egyszer ránéztünk az uniós támogatások brüsszeli kifizetési adatbázisára és azt láttuk, hogy a két nappal ezelőttihez képest újabb 282 millió euróval 7,734 milliárd euróra ugrott a számláló.

Ez forintban mintegy 91 milliárdot jelent és arra utal, hogy az elmúlt hetekben a magyar kormány és az Európai Bizottság között csendben megszületett megállapodások (és pl. pénzügyi büntetés-bevállalások) nyomán sorozatosan jönnek a különböző Operatív Programokban az átutalások. Ezek "pörgetése" nemcsak a kormánynak, hanem a Bizottságnak is érdeke, hogy mindkét fél szebb számokat tudjon feltüntetni az éves összesítésekben.

Az újabb nagy adag brüsszeli átutalással decemberben már összesen 700 milliárdos kifizetésnél járunk és a két napja részletesen megírt helyzethez képest azt jelenti, hogy:
  • immár a 2014-2020-as ciklusra járó uniós támogatások közel 31%-át folyósította az Európai Bizottság Magyarországnak, ami továbbra is az első harmadbeli eredményt jelenti a tagállamok rangsorában
  • ezzel az átutalással már határozottan meghaladta a kormány (3,4 milliárd euró) azt a célját, hogy idén Magyarország legalább mennyi uniós támogatás folyósítását érje el Brüsszelből (3,1 milliárd euró) és még mindig nem zárható ki, hogy a két ünnep között tovább emelkedik a számláló
  • a legnagyobb uniós fejlesztési programunkban, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) történt most a legnagyobb kifizetés: összesen mintegy 254 millió eurónyi átutalás érkezett meg az ERFA és az ESZA uniós alapok irányából.

A mai adatok alapján míg idehaza mintegy 1587 milliárd forintnyi uniós támogatás kifizetése történt meg, addig Brüsszelből kb. 1070 milliárd forintnyi átutalás érkezett meg a 2014-2020-as ciklus terhére. Utóbbihoz képest még az elmúlt hetekben befutott további 240 milliárd forintnyi átutalás a 2007-2013-as ciklus terhére is. Mindez azt jelenti, hogy a pénzforgalmi államháztartási hiány rekordra futott deficitje (1842 milliárd forint november végén) jócskán elbillenhet majd az egyensúly irányába a decemberi hónap teljes végső többlet adata alapján.

Újabb hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből - Mégis mi van a háttérben?
Címlapkép forrása: MTI/EPA/Olivier Hoslet
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
orbán viktor gazdaságvédelmi akcióterv varga bártfai-mager palkovics
palkovicsorban
orbanviktor_gazdasagvedelmi_akcioterv
forint
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Thierry Breton europai bizottsag koronavirus valsag javaslat