Újabb hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből - Mégis mi van a háttérben?
Uniós források

Újabb hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből - Mégis mi van a háttérben?

Weinhardt Attila
Úgy tűnik, még karácsony előtt sem bír leállni az Európai Bizottság a Magyarországnak járó uniós támogatások átutalásával, hiszen az elmúlt két napban is mintegy 91 milliárd forintnyi kifizetés történt meg a Portfolio számításai szerint. Ez azt jelenti, hogy a két napja már megírt 308+240+90 milliárdon felül ezt a további 91 milliárd forintot is feltüntetheti majd a decemberi átutalások között a Pénzügyminisztérium, így tényleg brutális többlet alakulhat ki az év utolsó hónapjában a pénzforgalmi államháztartási egyenlegben. Ez nagyon jól jön a magyar büdzsének, amelynek deficitje az első tizenegy hónap alapján rekordra hízott.
Karácsony előtt még egyszer ránéztünk az uniós támogatások brüsszeli kifizetési adatbázisára és azt láttuk, hogy a két nappal ezelőttihez képest újabb 282 millió euróval 7,734 milliárd euróra ugrott a számláló.

Ez forintban mintegy 91 milliárdot jelent és arra utal, hogy az elmúlt hetekben a magyar kormány és az Európai Bizottság között csendben megszületett megállapodások (és pl. pénzügyi büntetés-bevállalások) nyomán sorozatosan jönnek a különböző Operatív Programokban az átutalások. Ezek "pörgetése" nemcsak a kormánynak, hanem a Bizottságnak is érdeke, hogy mindkét fél szebb számokat tudjon feltüntetni az éves összesítésekben.

Az újabb nagy adag brüsszeli átutalással decemberben már összesen 700 milliárdos kifizetésnél járunk és a két napja részletesen megírt helyzethez képest azt jelenti, hogy:
  • immár a 2014-2020-as ciklusra járó uniós támogatások közel 31%-át folyósította az Európai Bizottság Magyarországnak, ami továbbra is az első harmadbeli eredményt jelenti a tagállamok rangsorában
  • ezzel az átutalással már határozottan meghaladta a kormány (3,4 milliárd euró) azt a célját, hogy idén Magyarország legalább mennyi uniós támogatás folyósítását érje el Brüsszelből (3,1 milliárd euró) és még mindig nem zárható ki, hogy a két ünnep között tovább emelkedik a számláló
  • a legnagyobb uniós fejlesztési programunkban, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) történt most a legnagyobb kifizetés: összesen mintegy 254 millió eurónyi átutalás érkezett meg az ERFA és az ESZA uniós alapok irányából.

A mai adatok alapján míg idehaza mintegy 1587 milliárd forintnyi uniós támogatás kifizetése történt meg, addig Brüsszelből kb. 1070 milliárd forintnyi átutalás érkezett meg a 2014-2020-as ciklus terhére. Utóbbihoz képest még az elmúlt hetekben befutott további 240 milliárd forintnyi átutalás a 2007-2013-as ciklus terhére is. Mindez azt jelenti, hogy a pénzforgalmi államháztartási hiány rekordra futott deficitje (1842 milliárd forint november végén) jócskán elbillenhet majd az egyensúly irányába a decemberi hónap teljes végső többlet adata alapján.

Újabb hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből - Mégis mi van a háttérben?
Címlapkép forrása: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orbán viktor donald tusk fidesz epp