Előfizetői tartalom

Megússza Magyarország az EU-pénzek durva vágását?

Weinhardt Attila
Az Európai Parlament plenáris ülése nagy többséggel úgy döntött szerdán, hogy nem csökkenhetnek a 2021-2027-es uniós költségvetésben a felzárkóztatási és agrártámogatások a mostani ciklushoz képest 2018-as árak mellett. Ez elsőre mindenképpen biztató fejleménynek tűnik, hiszen ez az EP hivatalos álláspontja az uniós költségvetés főbb alapjairól egy együttdöntési eljárásban és így a remény szerint Magyarország elkerülheti a 2020 utáni ciklusban a masszív, akár 24%-os vágást. A helyzet azonban távolról sem ilyen egyszerű és a reális kilátás megítélésünk szerint egyelőre az, hogy sajnos mindenképpen lesz valamekkora vágás a felzárkóztatási és agrárforrásoknál 2020 után, de remélhetőleg jóval kisebb, mint 24%.

Fontos cölöpöket vert le az Európai ParlamentAz Európai Parlament mindig is "bőkezűbben" állt hozzá a 2020 után EU-források témájához, hiszen tavaly volt egy olyan állásfoglalása is, hogy az együttes tagállami bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1,3%-a legyen a következő büdzsé keretösszege, ne pedig az Európai Bizottság által javasolt 1,11% (ami valójában csökkenést jelent...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái