Feszíti a cégeket a gyors béremelés - Íme a járható utak
Uniós források

Feszíti a cégeket a gyors béremelés - Íme a járható utak

Weinhardt Attila
Az adott cég termelékenység növekedésével összhangban lévő béremelést célszerű csak megvalósítani és közben törekedni kell a munkahely-kiváltó beruházásokra akár az NHP Fix segítségével, mert a bérspirál egyelőre nem áll meg Magyarországon - ez volt a fő üzenete a minap Győrben megrendezett Nyugat-Magyarországi Gazdasági Fórumunknak, ahol a vállalatvezetők, banki szakemberek, gazdasági elemzők járták körbe a magyar gazdaság versenyképességének és munkaerőpiacának kilátásait. Április 4-én Debrecenben, május 14-én Szegeden, 16-án pedig Kecskeméten beszélgetünk az ottani cégek illetékeseivel ezekről a témákról, érdemes tehát regisztrálni azokra az ingyenes rendezvényeinkre is a fenti linkeken.
Nyitó előadásában Madár István, a Portfolio vezető elemzője többek között arra mutatott rá, hogy ritka az, amit most látunk: éves alapon immár csökken a világexport, azaz határozottan romlik a külső konjunktúra, ami idővel a magyar gazdaság lassulásához is hozzájárul majd, amint a belső motorok (EU-pénzek, gyors béremelkedés fűtötte fogyasztás) alábbhagynak kissé. Az elmúlt évek gyors reálbéremelkedése kapcsán megjegyezte: a nemzetgazdasági bérhányad már visszatért a hosszú távú átlagához, illetve magasabb a régiós országokénál, így tehát a további gyors béremelés - ha nem járna ugyanolyan gyors termelékenység növekedéssel - fenntarthatatlan lenne és a versenyképesség rovására menne. Előadásában rámutatott arra is, hogy a munkaképes korú lakosság létszáma a következő években csökkenni fog majd, így mindezen helyzetben a munkahely-kiváltó beruházásokra érdemes fókuszálnia a cégeknek.

Ipacs Viktor, a Raiffeisen Bank kisvállalati szegmens menedzsment vezetője előadása elején négy idei fontos dátumra is felhívta a hallgatóság figyelmét:
  • június 26-án lép hatályba az új pénzmosási törvény, amely az ügyfél átvilágítási kötelezettségek miatt például a lejárt okmányok esetén komoly nehézségeket okozhat az érintett cégeknek/magánszemélyeknek, így érdemes ezt megelőzően intézkedni (a témáról bővebben részletes cikkünk itt olvasható)
  • július elsején elindul Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, amely a cégek életét is érdemben befolyásolja (a témáról bővebben ebben a cikkünkben lehet tájékozódni)
  • szeptember 14-én lép hatályba a fizetési szolgáltatási (második) direktíva, amelynek segítségével új pénzügyi szolgáltatók jelenhetnek meg Magyarországon (a témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak)
  • december 31-től egységesen olcsóbbá válnak az eurós banki átutalások az egész EU-ban, ami praktikusan azt jelenti, hogy olyan olcsó lesz eurót utalni az EU-ban, mint a belföldi (forintos) átutalások díjszabása (erről a témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk).


A vállalatok életét érintő fizetési témákról átfogóan szól majd a Portfolio május 28-i Financial IT and Disruptive Technologies konferenciája. Regisztráció itt!


Ipacs Viktor megjegyezte: mivel a kkv-szektor fokozottan függ a kamatok emelkedéséről a hiteleken keresztül, ezért a vállalati kockázatkezelés jó eszközének tartja a Magyar Nemzeti Bank által újra elindított NHP Fix programot, amely akár 10 évre is fixen 2,5%-os kamat mellett kínál beruházási forrásokat. Hozzátette: érdemes az adott vállalat alaptevékenységét és innovációs tevékenységét külön választani és míg előbbire a 0%-os kamattal elérhető Széchenyi Beruházási Hitel lehet alkalmas, addig utóbbira a szabályrendszer miatt inkább az NHP Fix ajánlott, akár a vállalat digitális transzformáció felé való elmozdulása elősegítése során is.

Feszíti a cégeket a gyors béremelés - Íme a járható utak
A digitalizációról és a vállalatok előtt álló lehetőségről külön előadást tartott Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programja vezető IKT tanácsadója, aki rámutatott: bár a digitalizáció napi szinten jelen van az életünkben (pl. online vendégbejelentés, digitális pincekönyv, építési napló, stb.), mégis az EU-ban utolsó helyen állnak a magyar kkv-k az ügyfélkapcsolat kezelésére alkalmas szoftverek használatában (alacsony a gyakorisága). A felmérés szerint ennek egyrészt a forráshiány, másrészt a szándék/ismeret hiánya az oka és éppen ezért hangsúlyozta a Modern Vállalkozások Programja előnyeit, amelynek keretében a központi régión kívüli cégek kérhetik, hogy a szakértők ingyenesen mérjék fel a cég digitális helyzetét, felkészültségét és tegyenek a javításra javaslatokat. Ha pedig ezeket megteszik a cégek, akkor megkapják a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést, amely bizonyos uniós pályázatokban pontszámbeli és anyagi előnyökkel is jár a többi pályázóval szemben, így tehát hozzájárul a cégek versenyképességének növeléséhez is.

Feszíti a cégeket a gyors béremelés - Íme a járható utak
Koleszár Péter a cégek figyelmébe ajánlotta a vallalkozzdigitalisan.hu oldalt, illetve azt is kiemelte, hogy a Digitális Jólét Program is szinte bármilyen olyan projektet támogat, amelyet "digitalizációs köntösbe lehet öltöztetni" és ha koherens a pályázati kiírás céljaival.

Mester Nándor, a Portfolio ingatlan rovatának elemzője előadásában többek között arról beszélt, hogy a lakóingatlanok gyors drágulásának strukturális okai vannak (a kínálat lassabban tud alkalmazkodni az erős kereslethez) és éppen ezért a panelek terén jellemzően csak 2-4%-os, míg a használt családi házaknál 7-10%-os az áralku lehetőségének mértéke. A kormány családtámogatási intézkedései kapcsán rámutatott: azok nemcsak az újépítésű projekteket erősítik, hanem egyúttal a felújítási hullám is erős lehet. Az ipari ingatlanpiacot érintve számos régiós fejlesztést említett az ipari parkok, illetve a diszkontláncok terjeszkedése kapcsán, és azt is hangsúlyozta: egyre fontosabb, hogy a cégek hogyan (mennyire fenntartható megoldások mentén) gazdálkodnak a saját ingatlanvagyonukkal, mert az a működési költségeken keresztül visszahat a cégek versenyképességére is. Az okos, tudatos ingatlanhasználaté a jövő, részben a munkaerőhiány miatt is - hangsúlyozta és kitért arra is, hogy a következő évtizedek egyik legígéretesebb ingatlanbefektetése az idős otthonok építése lehet.

Az előadásokat követő panelbeszélgetés a munkaerőhiányból fakadó gyors béremelkedés, az ebből adódó feszültségek, illetve a digitalizáció, automatizáció segítségével megvalósítható munkahely-kiváltó beruházások kettős témaköre köré épült. Ennek kapcsán Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. üzleti adminisztrációs vezetője jelezte: több éve felismerték már, hogy jelentős béremelkedés fog kialakulni a magyar gazdaságban, ezért a munkahelykiváltó beruházások révén most a két évvel ezelőtti 6000 fő helyett mintegy 5000 főt foglalkoztatnak. Mivel meglátása szerint a hazai bérspirál nem fog megállni, ezért további ilyen beruházások vannak folyamatban és általános tapasztalatként azt hangsúlyozta: a cégeknél végrehajtott béremeléseknek (náluk 14,7%-os emelésben sikerült megállapodnia a szakszervezettel) összhangban kell lennie a termelékenység növekedésével, különben a folyamat a cég működését sodorhatja veszélybe.

Feszíti a cégeket a gyors béremelés - Íme a járható utak
Ezek a további munkahelykiváltó beruházások (robotizáció) munkát adnak a Borsodi Műhely Kft.-nek és Borsodi Fémmegmunkáló Kft.-nek is, amelynek ügyvezetője, Horváthné Borsodi Mónika szintén részt vett a beszélgetésben. Ő is egyet értett a termelékenység növekedéssel összhangban lévő béremelések elvével, de a médiából érkező, kiharcolt béremelésről szóló hírek mellett, illetve a Densónál kisebb cégként nehéz ezt a gyakorlatban megvalósítani. Peredi Sára, a Pero-Safe Kft. ügyvezetője úgy látja: sokszor meggondolatlanul, hallomásokra alapozva váltanak az emberek munkahelyet kissé magasabb ígért bérért, de később kiderülhet, hogy az új cégnél sem minden tökéletes, ráadásul a magyar gazdaság lassulása újra magával hozhatja a munkanélküliség emelkedését.

Keresztes Péter, a Tutti Élelmiszeripari Kft. gazdasági igazgatója is úgy látja: "vannak a munkaerőpiacon hangos munkavállalók, és vannak kijózanodások", igaz megjegyezte, hogy náluk alacsony a fluktuáció. Meglátása szerint a fokozott bérelvárásokból adódó feszültséget csökkentheti az is, ha a cég automatizációs/digitalizációs beruházásokat hajt végre, mert a minimálbér elmúlt évekbeli lendületes emelését bizony mindenképpen le kell követnie a cégeknek.

Címlapkép forrása: Portfolio
koronavirus
koronavirus romania jarvany
koronavirus szlovakia kijarai tilalom
boris johnson brexit
franciaorszagparizs
palaolaj
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Thierry Breton europai bizottsag koronavirus valsag javaslat