Feszíti a cégeket a gyors béremelés - Íme a járható utak
Uniós források

Feszíti a cégeket a gyors béremelés - Íme a járható utak

Az adott cég termelékenység növekedésével összhangban lévő béremelést célszerű csak megvalósítani és közben törekedni kell a munkahely-kiváltó beruházásokra akár az NHP Fix segítségével, mert a bérspirál egyelőre nem áll meg Magyarországon - ez volt a fő üzenete a minap Győrben megrendezett Nyugat-Magyarországi Gazdasági Fórumunknak, ahol a vállalatvezetők, banki szakemberek, gazdasági elemzők járták körbe a magyar gazdaság versenyképességének és munkaerőpiacának kilátásait. Április 4-én Debrecenben, május 14-én Szegeden, 16-án pedig Kecskeméten beszélgetünk az ottani cégek illetékeseivel ezekről a témákról, érdemes tehát regisztrálni azokra az ingyenes rendezvényeinkre is a fenti linkeken.
Nyitó előadásában Madár István, a Portfolio vezető elemzője többek között arra mutatott rá, hogy ritka az, amit most látunk: éves alapon immár csökken a világexport, azaz határozottan romlik a külső konjunktúra, ami idővel a magyar gazdaság lassulásához is hozzájárul majd, amint a belső motorok (EU-pénzek, gyors béremelkedés fűtötte fogyasztás) alábbhagynak kissé. Az elmúlt évek gyors reálbéremelkedése kapcsán megjegyezte: a nemzetgazdasági bérhányad már visszatért a hosszú távú átlagához, illetve magasabb a régiós országokénál, így tehát a további gyors béremelés - ha nem járna ugyanolyan gyors termelékenység növekedéssel - fenntarthatatlan lenne és a versenyképesség rovására menne. Előadásában rámutatott arra is, hogy a munkaképes korú lakosság létszáma a következő években csökkenni fog majd, így mindezen helyzetben a munkahely-kiváltó beruházásokra érdemes fókuszálnia a cégeknek.

Ipacs Viktor, a Raiffeisen Bank kisvállalati szegmens menedzsment vezetője előadása elején négy idei fontos dátumra is felhívta a hallgatóság figyelmét:
  • június 26-án lép hatályba az új pénzmosási törvény, amely az ügyfél átvilágítási kötelezettségek miatt például a lejárt okmányok esetén komoly nehézségeket okozhat az érintett cégeknek/magánszemélyeknek, így érdemes ezt megelőzően intézkedni (a témáról bővebben részletes cikkünk itt olvasható)
  • július elsején elindul Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, amely a cégek életét is érdemben befolyásolja (a témáról bővebben ebben a cikkünkben lehet tájékozódni)
  • szeptember 14-én lép hatályba a fizetési szolgáltatási (második) direktíva, amelynek segítségével új pénzügyi szolgáltatók jelenhetnek meg Magyarországon (a témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak)
  • december 31-től egységesen olcsóbbá válnak az eurós banki átutalások az egész EU-ban, ami praktikusan azt jelenti, hogy olyan olcsó lesz eurót utalni az EU-ban, mint a belföldi (forintos) átutalások díjszabása (erről a témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk).
Ipacs Viktor megjegyezte: mivel a kkv-szektor fokozottan függ a kamatok emelkedéséről a hiteleken keresztül, ezért a vállalati kockázatkezelés jó eszközének tartja a Magyar Nemzeti Bank által újra elindított NHP Fix programot, amely akár 10 évre is fixen 2,5%-os kamat mellett kínál beruházási forrásokat. Hozzátette: érdemes az adott vállalat alaptevékenységét és innovációs tevékenységét külön választani és míg előbbire a 0%-os kamattal elérhető Széchenyi Beruházási Hitel lehet alkalmas, addig utóbbira a szabályrendszer miatt inkább az NHP Fix ajánlott, akár a vállalat digitális transzformáció felé való elmozdulása elősegítése során is.

Feszíti a cégeket a gyors béremelés - Íme a járható utak
A digitalizációról és a vállalatok előtt álló lehetőségről külön előadást tartott Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programja vezető IKT tanácsadója, aki rámutatott: bár a digitalizáció napi szinten jelen van az életünkben (pl. online vendégbejelentés, digitális pincekönyv, építési napló, stb.), mégis az EU-ban utolsó helyen állnak a magyar kkv-k az ügyfélkapcsolat kezelésére alkalmas szoftverek használatában (alacsony a gyakorisága). A felmérés szerint ennek egyrészt a forráshiány, másrészt a szándék/ismeret hiánya az oka és éppen ezért hangsúlyozta a Modern Vállalkozások Programja előnyeit, amelynek keretében a központi régión kívüli cégek kérhetik, hogy a szakértők ingyenesen mérjék fel a cég digitális helyzetét, felkészültségét és tegyenek a javításra javaslatokat. Ha pedig ezeket megteszik a cégek, akkor megkapják a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést, amely bizonyos uniós pályázatokban pontszámbeli és anyagi előnyökkel is jár a többi pályázóval szemben, így tehát hozzájárul a cégek versenyképességének növeléséhez is.

Feszíti a cégeket a gyors béremelés - Íme a járható utak
Koleszár Péter a cégek figyelmébe ajánlotta a vallalkozzdigitalisan.hu oldalt, illetve azt is kiemelte, hogy a Digitális Jólét Program is szinte bármilyen olyan projektet támogat, amelyet "digitalizációs köntösbe lehet öltöztetni" és ha koherens a pályázati kiírás céljaival.

Mester Nándor, a Portfolio ingatlan rovatának elemzője előadásában többek között arról beszélt, hogy a lakóingatlanok gyors drágulásának strukturális okai vannak (a kínálat lassabban tud alkalmazkodni az erős kereslethez) és éppen ezért a panelek terén jellemzően csak 2-4%-os, míg a használt családi házaknál 7-10%-os az áralku lehetőségének mértéke. A kormány családtámogatási intézkedései kapcsán rámutatott: azok nemcsak az újépítésű projekteket erősítik, hanem egyúttal a felújítási hullám is erős lehet. Az ipari ingatlanpiacot érintve számos régiós fejlesztést említett az ipari parkok, illetve a diszkontláncok terjeszkedése kapcsán, és azt is hangsúlyozta: egyre fontosabb, hogy a cégek hogyan (mennyire fenntartható megoldások mentén) gazdálkodnak a saját ingatlanvagyonukkal, mert az a működési költségeken keresztül visszahat a cégek versenyképességére is. Az okos, tudatos ingatlanhasználaté a jövő, részben a munkaerőhiány miatt is - hangsúlyozta és kitért arra is, hogy a következő évtizedek egyik legígéretesebb ingatlanbefektetése az idős otthonok építése lehet.

Az előadásokat követő panelbeszélgetés a munkaerőhiányból fakadó gyors béremelkedés, az ebből adódó feszültségek, illetve a digitalizáció, automatizáció segítségével megvalósítható munkahely-kiváltó beruházások kettős témaköre köré épült. Ennek kapcsán Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. üzleti adminisztrációs vezetője jelezte: több éve felismerték már, hogy jelentős béremelkedés fog kialakulni a magyar gazdaságban, ezért a munkahelykiváltó beruházások révén most a két évvel ezelőtti 6000 fő helyett mintegy 5000 főt foglalkoztatnak. Mivel meglátása szerint a hazai bérspirál nem fog megállni, ezért további ilyen beruházások vannak folyamatban és általános tapasztalatként azt hangsúlyozta: a cégeknél végrehajtott béremeléseknek (náluk 14,7%-os emelésben sikerült megállapodnia a szakszervezettel) összhangban kell lennie a termelékenység növekedésével, különben a folyamat a cég működését sodorhatja veszélybe.

Feszíti a cégeket a gyors béremelés - Íme a járható utak
Ezek a további munkahelykiváltó beruházások (robotizáció) munkát adnak a Borsodi Műhely Kft.-nek és Borsodi Fémmegmunkáló Kft.-nek is, amelynek ügyvezetője, Horváthné Borsodi Mónika szintén részt vett a beszélgetésben. Ő is egyet értett a termelékenység növekedéssel összhangban lévő béremelések elvével, de a médiából érkező, kiharcolt béremelésről szóló hírek mellett, illetve a Densónál kisebb cégként nehéz ezt a gyakorlatban megvalósítani. Peredi Sára, a Pero-Safe Kft. ügyvezetője úgy látja: sokszor meggondolatlanul, hallomásokra alapozva váltanak az emberek munkahelyet kissé magasabb ígért bérért, de később kiderülhet, hogy az új cégnél sem minden tökéletes, ráadásul a magyar gazdaság lassulása újra magával hozhatja a munkanélküliség emelkedését.

Keresztes Péter, a Tutti Élelmiszeripari Kft. gazdasági igazgatója is úgy látja: "vannak a munkaerőpiacon hangos munkavállalók, és vannak kijózanodások", igaz megjegyezte, hogy náluk alacsony a fluktuáció. Meglátása szerint a fokozott bérelvárásokból adódó feszültséget csökkentheti az is, ha a cég automatizációs/digitalizációs beruházásokat hajt végre, mert a minimálbér elmúlt évekbeli lendületes emelését bizony mindenképpen le kell követnie a cégeknek.

Címlapkép forrása: Portfolio
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Sipos-Tompa Levente HiVentures MFB konferencia