Portfolio signature

Koronavírus: hirtelen nagyon felpörgött a kormány EU-s pénzosztása Magyarországon

Weinhardt Attila
Több mint egy éve nem született annyi uniós pályázati támogatási döntés, mint április közepe óta és a támogatások kifizetése is láthatóan felpörgött a koronavírus-válság itthoni kitörése óta – derül ki a Portfolio vizsgálatából. Ezekre a döntésekre egyrészt az adott sürgetést, hogy a válságot tompítani kell, másrészt az, hogy bár euróban nem kap több támogatást az ország, mint amit eleve megítéltek a 2014-2020-as ciklusra, de a pénztömeg itthon forintban jóval többet ér a forint gyengülése miatt és közben Brüsszel jócskán fellazította a pénzfelhasználás szabályait is. Mindezekkel a lehetőségekkel a kormány a következő hónapokban bizonyára még erőteljesebben élni fog, így amint már rámutattunk: valójában az EU-pénz lesz itthon a gazdaságélénkítés legfőbb csatornája.

Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a kormány a vírusválság hatásainak tompítására (és a forintesés miatt itthon megnövekvő elosztható pénztömeg miatt) megnövelte a megítélt támogatások darabszámát. Április 12-től május 7-ig 837 új támogatási döntést hoztak az Irányító Hatóságok a Vidékfejlesztési Programon kívül, előtte március 3-tól április 11-ig 225-öt. A két hónap együttes dinamikája még inkább mutatja, hogy

annyira felpörgött idehaza a támogatások elosztása, amit bő egy éve nem láttunk.

Az alábbi táblázat azt is megmutatja, hogy április 12. óta a legtöbb támogatói döntés a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP), illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) született, rendre 360 és 459 darab, és ezeken felül a Vidékfejlesztési Programban (VP) 225 döntés.

EU-pénzek a vírusválság során

  • Bő egy éve nem hozott annyi támogatási döntést a kormány, mint a márciusban kitört vírusválság óta
  • A megítélt és kifizetett támogatások összegénél azonban egyelőre még nem látszik a nagy felpörgés
  • A forint esése miatt még bőven van keret, amit el kell osztania a kormánynak az év végéig.

Kedves Olvasónk!

Május 11-től a Portfolio signature cikkei – fontos, egyedi elemzések – csak egyedi hozzáféréssel olvashatók. A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 3490 forint, augusztus 11-ig 50%-os kedvezménnyel 1745 forint. Az éves előfizetés díja 34900 forint, a fizetés egyszerűen, online tranzakcióval működik.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések