Előfizetői tartalom

Nagy dologra készülnek Merkelék vírus ügyben, amiért komolyan aggódhat a magyar kormány

Őszig Angela Merkel kormányának hadügyminisztere volt, most az Európai Bizottságot vezeti Ursula von der Leyen és a legfrissebb jelek szerint ők ketten valami olyan nagy dologra készülnek, ami egyszerre pipálná ki a koronavírus-válságból való uniós helyreállítás feladatát és védené ki az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának német alkotmánybírósági elkaszálását. Látszólag két teljesen különálló témáról van szó, de váratlanul mégis összekapcsolódtak és (kényszerből) a szorosabb gazdaságpolitikai integráció felé terelhetik az Európai Uniót. Sőt, Merkel szerdán már politikai unióról is beszélt. Mindez, illetve a két témával járó következmények több szempontból is kifejezetten nyugtalanítóak lehetnek az Orbán-kormánynak, hiszen alávágnának a magyar gazdaságstratégiának és a nemzetállamok laza együttműködését szorgalmazó modellnek is.

Két magyaráz(kod)ó nyilatkozat és két fontos beszéd

Egyszerre három fronton is nagyon fontos dolgok hangzottak el szerdán EU-s ügyekben, amelyek végülis összekapcsolódnak és ezek kihatnak a tagállamok következő évekbeli gazdaságpolitikájára is, ugyanis:

  • Szokatlan módon a német sajtóban párhuzamos interjúkban kényszerült magyarázni és védeni a múlt heti nagy horderejű döntését a német alkotmánybíróság két legbefolyásosabb tagja: a döntés kihirdetésének másnapján elnökként nyugdíjba vonuló Andreas Vosskuhle a Die Zeitban, és a döntés megszövegezésében szintén kulcsszereplő Peter M. Huber a Frankfurter Allgemenine Zeitungban, illetve a Süddeutsche Zeitungban. Ők azt magyarázták el, hogy mi volt a valódi oka és célja az EKB-s kötvényvásárlási program „megtorpedózásának”, illetve miért adtak 3 hónapos határidőt arra, hogy az EKB bizonyítsa: a programja arányos a célokkal és így nem sértette meg a saját mandátumát.
  • Felszólalt a német parlamentben Angela Merkel kancellár és azt mondta, hogy tiszteletben tartva a német bíróság döntését, okosan kell lépni, hogy az euró életben maradjon (!), és közben a koronavírus elleni helyreállítási alapnak is erőteljesnek kell lennie. Utóbbihoz a német államnak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, miközben egyébként a politikai unió (!) szükségességéről is lamentált beszédében.
  • Miután a hétvégén a német bírósági döntés miatt kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg a német kormányt Ursula von der Leyen, szerdán felvázolta a brüsszeli Európai Parlamentben (EP) a három pilléresre tervezett helyreállítási alap kereteit. Az Európai Bizottság elnöke is nagy nyomás alatt van, hiszen az EP vétóval fenyegette meg, ha nem vonják be kellően az intézményt a kellően ambiciózus terv kidolgozásába és ellenőrzésébe és ha nem lesznek új költségvetési bevételei az EU-nak. Az utóbbi kettőt egyébként beszédében explicit megígérte az EP-tagoknak a bizottsági elnök.

Példátlan csörte – Mi köze van ezeknek egymáshoz?

Az európai integrációt az elmúlt évtizedekbeli alktmánybírói döntéseivel többször is „egyengető” Vosskuhle többek között azt hangsúlyozta a lapnak:

meggyőződésük, hogy a döntésük jót tesz Európának, mert erősíti a jogállamisághoz való ragaszkodást és ezt közép és hosszú távon majd egyre világosabban lehet látni.

Egy német alkotmánybírósági döntés és komoly következményei

  • A bírósági döntésnek eleve nehéz megfelelni, miközben itt az EU nyakán a vírusválság is
  • Úgy tűnik, a gordiuszi csomót a gigantikusra tervezett uniós helyreállítási alappal lehet átvágni
  • Ez azonban az európai integráció erősödésével jár, ami legalább négy fronton veszélyeket rejt a magyar kormány eddigi gazdaságstratégiájára.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés