Orban Viktor Mateusz Morawieczki200721
Uniós források

Ezzel az egy mondattal kereshetett Orbán Viktor 1050 milliárd forintot Magyarországnak

Weinhardt Attila
Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar társadalom nagy részének szegénységére, életszínvonalának alacsony voltára hivatkozva tudott 3 milliárd euróval (mai árfolyamon kb. 1053 milliárd forinttal) több felzárkóztatási támogatást kiharcolni Magyarországnak Orbán Viktor a ma reggel véget ért EU-csúcson, amelyen végül egy részletekben még nem kidolgozott jogállamisági feltételrendszert is hozzákötöttek a pénzek kifizetéséhez. Az összes elérhető EU-támogatásunk egyébként borzalmasan nagyra sikeredett.

Amint a történelmi jelentőségű eseményről szóló nagycikkünkben külön is megírtuk: a megállapodás 57. pontjába bekerült egy plusz mondat a februári és a július 10-i tanácsi javaslathoz képest, miszerint az a tagállam, amely lakossága több, mint egyharmada él az uniós fejlettségi szint 50%-a alatti régiókban, nem bukhat többet reál értelemben a 2014-2020-as felzárkóztatási forrásaihoz képest, mint 15%.

Mivel a 2015-2017-es időszak átlagában bizony a magyar lakosság jóval több, mint egyharmada élt az uniós átlag 50%-a alatti szinten az alábbi ábra szerint, ebből az egyetlen mondatból jöhetett az a 3 milliárd euró plusz elosztható felzárkóztatási forrás Magyarország számára, amelyet a ma reggeli brüsszeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor is megerősített és amiről Varga Judit igazságügyi miniszter is posztolt a Facebookon.

Ezen mondat nélkül ugyanis Magyarország nem 15%-ot, hanem 24%-ot bukott volna reál értelemben.

A mostani uniós fejlesztési ciklusban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), a Kohéziós Alapból (KA) és az Európai Szociális Alap Pluszból (ESZA+) összesen 23,68 milliárd eurót kap Magyarország 2018-as árakon. Ezt az Európai Bizottság két évvel ezelőtti javaslatával 17,9 milliárd euróra javasolta vágni. Ez 24%-os vágás lett volna reál értelemben, de az Európai Tanács tavaly decemberi és idén februári javaslata ennél is nagyobb, 27%-os vágást irányzott volna elő, ami 17,2 milliárd euró körüli összeg lett volna. Ha ehhez hozzáadjuk a mostani hírekben szereplő plusz 3 milliárd eurót, akkor 20,2 milliárd euró jön ki, ami éppen 15%-kal kisebb, mint a mostani ciklus 23,68 milliárdos kerete. Az összes elérhető keretünkről külön cikkünk:

Így tehát ennek a mondatnak a végső szövegbe beemelése lehetett az a „titkos megoldás”, amelynek segítségével plusz 3 milliárd eurónyi felzárkóztatási támogatást tudott szerezni Magyarországnak Orbán Viktor kormányfő. Az egyelőre nem világos, hogy ezzel a mondattal más tagállamok is nyertek-e plusz támogatást. A 3 milliárd eurós kérdés hátterét nem fejtette ki az ezt firtató újságíróknak a miniszterelnök, de arra emlékeztetett, hogy hosszú évek kormányfői tapasztalata alapján sikerült ez neki és emlékeztetett rá, hogy 7 évvel ezelőtt is volt egy hasonló megoldása. Akkor is az utolsó pillanatban tudott egy technikai szabálymódosítással 4 milliárd euró többlet felzárkóztatási támogatást kiharcolni az országnak.

Érdemes végül megjegyezni, hogy más tagállamok is kiharcoltak maguknak többlet felzárkóztatási támogatásokat. Őket nevesíti is a konkrét összegekkel együtt a megállapodás 67. pontja. Így például a bolgárok 200 millió eurót, a csehek, 1,65 milliárdot, lengyelek 600 millió eurót, a szlovénok 350 milliót.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

bankkártya utazó utazik kalap fiatal
babel étterem budapest
mobilfizetés shutter
Pf_nyugdijas_768gettyimages-625049826-20191213
wizzair_8
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
libanon robbanás