koronavirus unios tamogatas szabaly lazitas eloleg magyar kormany201012
Uniós források

Koronavírus: csak a magyar és a horvát kormány ugrott rá ennyire látványosan a 100%-os EU-pénzre

Weinhardt Attila
Az összes (mind a hét kohéziós politikai) Operatív Programban élt a magyar kormány azzal a koronavírus-járvány miatt tavasszal megadott lehetőséggel, hogy állami önrész nélkül 100%-ban EU-pénzből finanszírozhassa az idei és 2021-es uniós fejlesztéseket – derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett összesítéséből. Olyanra csak a horvátoknál és nálunk van példa, hogy mindegyik programban éltek volna ezzel a gáláns lehetőséggel. Egy másik nagy könnyítés (az éves előlegek gyors kiutalása) szintén nagyon jól jött a magyar költségvetésnek: a 873 milliós összeg a negyedik legnagyobb volt az összes tagállam között.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az Európai Régiók és Városok Hetének eseménysorozatára időzítette az Európai Bizottság azt az infografikás összesítést, hogy a koronavírus-járvány miatt tavasszal meghozott könnyítések az uniós pénzfelhasználás terén konkrétan milyen eredményekkel jártak eddig. Tavasszal előbb megszületett a koronavírus-járványra való reagálást célzó beruházási kezdeményezés (CRII), majd a koronavírus-járványra való reagálást célzó, kiterjesztett beruházási kezdeményezés (CRII+). Ezek igencsak sokat lazítottak az uniós pénzek felhasználási szabályain.

Fontos, hogy nem plusz pénzről volt szó, „csupán” arról, hogy sokkal rugalmasabban lehetett felhasználni a pénzeket: a különböző kohéziós politikai alapokból érkező forrásokat át lehetett csoportosítani, és az egyes régiók között is át lehetett csoportosítani pénzeket, például a magasabb egészségügyi, foglalkoztatási kiadások finanszírozására. Amint ezen az interaktív oldalon nyomon lehet követni: a magyar kormány csak csekély mértékben élt a célok és programok közötti átcsoportosítás lehetőségével.

Amiben viszont kiugró a magyar reakció, az az, hogy

7-ből 7 Operatív Programban élt azzal a lehetőséggel, hogy jellemzően 85%-ról 100%-ra fel lehetett vinni az uniós társfinanszírozás arányát

az itthon 2020-ban és 2021-ben végrehajtott projektek mögött. csak a horvátoknál volt olyan (2-ből 2 Operatív Programnál), hogy minden lehetséges programnál éltek a 100%-os EU-pénz lehetőségével.

op modosites201012

Az, hogy ezzel a lehetőséggel mind a 7 program esetén élt a magyar kormány, konkrétan azt jelenti, hogy

két évre teljesen tehermentesíteni tudja az állami költségvetést: nem kell a projektek finanszírozásához állami önrészt hozzátennie.

A kieső állami önrész miatt így persze az itthon elkölthető támogatási keret is csökken jellemzően 15%-kal, de ezt - az itthon forintban kifizethető keret csökkenését - jórészt kompenzálta a forint időközben bekövetkezett esése. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy egységnyi euróból a válság kitörése előtt még hivatalosan csak 319 forintnyi eurót lehetett elosztani (ilyen technikai elszámolási árfolyam mellett engedték a pénzosztás tervezését), de tavasz óta ez előbb 332-re, majd 350-re ugrott, azaz kb. 10%-kal gyengébb forintárfolyammal számolja az EU-pénzeket a kormány.

ezurhufcri201012

A bizottság interaktív oldalának másik érdekes grafikonja az alábbi: eszerint Magyarország a negyedik legnagyobb összeget, 873 millió eurót kapta meg annak a szabálylazításnak köszönhetően, hogy a 2019-re kifizetett, de fel nem használt éves előleget nem tartotta meg a Bizottság, hanem felgyorsítva kiutalta. Erről a témáról akkoriban írtunk, miszerint két részletben (fele-fele) folyósította ezt a pénzt a Bizottság, ami likviditási szempontból éppen jókor jöhetett a magyar államkincstárnak (fontos, ez nem plusz EU-pénz a 7 éves kereten felül, hanem egy gyorsabb pénzkiutalás volt). Erről a témáról bővebben akkoriban alábbi cikkeinkben írtunk:

op modosites201012

A Bizottság összesítése szerint egyébként a kohéziós politika rugalmasabbá tételének köszönhetően az EU a válság kezdte óta több mint 13 milliárd eurót mozgósított a Covid19-világjárvány hatásainak kezelésére az Európai Regionális Fejlesztési Alapon (ERFA), az Európai Szociális Alapon (ESZA) és a Kohéziós Alapon (KA) keresztül. Az alapok segítették a nemzeti, regionális és helyi közösségeket a Covid19-világjárvány negatív társadalmi-gazdasági hatásai elleni küzdelemben.

Összesen 4,1 milliárd eurót csoportosítottak át az egészségügyi ellátás számára, az életek megmentéséhez alapvető berendezések és egyéni védőeszközök beszerzésére. A gazdaság és különösen a kis-és középvállalkozások (kkv-k) válsághoz való alkalmazkodásának támogatása érdekében 8,4 milliárd euró mozgósítására került sor vissza nem térítendő támogatások, kölcsönök és személyre szabott pénzügyi eszközök kibocsátása révén. Végül az ESZA keretében mintegy 1,4 milliárd eurót fordítottak az emberek megsegítésére és a munkahelyek megmentésére.

Címlapkép forrása: Európai Unió, Európai Tanács médiatár, Orbán Viktor kormányfő érkezik az Európai Tanács júliusi brüsszeli csúcstalálkozójának harmadik napjára 2020. július 19-én.

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco