Portfolio signature

Megszületett ma hajnalban a nagy alku a Közös Agrárpolitika reformjáról - Mit jelent ez Magyarországnak?

Weinhardt Attila
Szerda hajnalra megszületett a tagállamok szakminiszterei között a nagy alku a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról, amely majd kulcsfontosságú kereteket szab a 2021-2027 közötti uniós agrártámogatások felhasználása terén, elsősorban a környezet- és klímavédelmi célok kötelező teljesítésén keresztül. A részletekről és a kilátásokról várhatóan az Európai Bizottság lengyel agrárbiztosa és Nagy István magyar agrárminiszter is beszélni fog majd a Portfolio decemberi Agrárszektor 2020 konferenciáján.
Az Agrárszektor 2020 című Portfolio-konferencia részletei itt érhetők el:

Mi a friss fejlemény?

A tagállamok már 2,5 éve egyeztettek a KAP reformjáról, az ötödik uniós soros elnökségen át folytatódtak a tárgyalások, mígnem most a német soros elnökség időszaka alatt megszületett a tagállamok minisztereit tömörítő Tanácsban a megállapodás, noha még néhány órával ezelőtt is erősen kérdéses volt, hogy ez összejön.

A Tanács oldalán elérhető összefoglaló szerint a most megszületett elvi egyezség alapján kezdődhetnek meg a tárgyalások az Európai Parlamenttel, illetve az Európai Bizottsággal a végső keretek kialakításáról (intézményközi egyeztetések, trilógus).

A mai alku mérföldkő az uniós agrárpolitika átalakulása kapcsán és magyar szempontból is kulcsfontosságú

Miről szól ez a cikk?

  • Bemutatja, hogy hogyan jutottak el a tagállamok a KAP évek óta tervezett reformjáról szóló megállapodáshoz
  • A KAP a 2021-2027-es uniós költségvetés egyharmadát teszi ki, és összefoglaljuk, hogy mi köze a KAP-nak a 2030-as, illetve 2050-es uniós klímacélokhoz.
  • Bemutatjuk, hogy a magyar gazdák számára várhatóan mekkora KAP-források lesznek elérhetők 2021-2027 között, amiket a mostani megállapodás érinteni fog.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel követlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések