brusszel europai unio
Uniós források

350-es euróval tervezi a kormány az új EU-s pénzeket, kiderültek a pénzosztás főbb irányai

Weinhardt Attila
A jövő év első negyedévében várhatóan megjelenteti a kormány az új EU-s ciklus forrásaiból az első pályázatokat, amelyek a kis- és középvállalkozásoknak, illetve a családoknak szólnak (például a napelemes pályázat), majd nyáron elfogadhatja az Európai Bizottság az új Operatív Programokat, ősszel pedig megérkezhetnek az első uniós előlegek Brüsszelből – jelentette be az új EU-pénzek kapcsán várható menetrendet és főbb kereteket egy mai sajtótájékoztatón Ágostházy Szabolcs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára jelezte, hogy mától elérhetővé teszik a 2021-2027-es uniós ciklus alap dokumentumát, az ún. Partnerségi Megállapodást, hogy elindítsanak egy várhatóan 3 hónapig tartó társadalmi egyeztetést, amely kapcsán nyitottak az észrevételre és amelyeket heti gyakorisággal terveznek majd megválaszolni.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Ágostházy Szabolcs a sajtótájékoztatón felvázolta az 2021-2027-es ciklus forrásfelhasználásának főbb kereteit, amelyek az alábbiak:

 • A 7 éves keretköltségvetésből 35,1, a NextGenerationEU nevezetű új keretből pedig várhatóan 16,2 milliárd eurónyi forrásra lesz majd jogosult az ország, azaz hatalmas pénztömegről beszélünk, ami a pénzköltés édes terhét jelenti majd, hiszen 6-7 év alatt kell ennyi pénzt felhasználni jól
 • Alapvetően nem változik az intézményszeri struktúra a mostani ciklushoz képest, azért, ert ez már egy bizonyított, Brüsszel által auditált rendszer és így lehetővő teszi a minél gyorsabb forrásfelhasználást. Így tehát ugyanazok az Iránytó Hatóságok és koordinációs szervezetek maradnak, annyi lesz a különbség, hogy a NextGenEU miatt létrejön egy újabb koordinációs központ, várhatóan a Miniszterelnökségen.
 • Mától elérhetővé teszik a palyazat.gov.hu-n az új Partnerségi Megállapodás tervezetét, hogy ezzel elindítsák a társadalmi egyeztetést, ennek keretében várják online is a szakmai hozzászólásokat, illetve terveznek céges rendezvényeket roadshowkat is, és várhatóan január végéig tart ez. Ezután március végéig kell benyújtani a végleges anyagot, majd ez alapján az Operatív Programokat várhatóan jövő nyáron hagyja majd jóvá az Európai Bizottság, az első éves előlegkifizetések pedig a jövő év harmadik negyedévében várhatók.
 • A fentiek mellett azonban nem vár jövő őszig a kormány az első új uniós pályázatok meghirdetésével, hanem a legelső kiírások már jövő tavasszal kijöhetnek (a magyar költségvetés kockázatára, hiszen akkor még nem lesznek jóváhagyott OP-k). Az a terv, hogy elősorban a kkv-knak és a családoknak szóló pályázatokkal jöjjenek ki leghamarabb, hogy ezzel is segítsék a szereplőket a vírushelyzet mellett, az állami infrastrukturális jellegű beruházási pályázatokat kicsit időben hátrébb tolják. Ahogy 2014-ben, úgy most is ugyanabból a két Operatív Programból jönnek majd az első pályázati kiírások, csak átnevezik az OP-kat, így tehát a GINOP helyett VIOP nevű (Versenyképességi és Innovációs Operatív Program), valamint a KEHOP helyett a ZIOP nevű programból (Zöld Infrastruktúra Operatív Program).
 • A következő hónapokban több bejelentés is lesz az új ciklus forrásfelhasználásáról, de azt már most hangsúlyozta az államtitkár, hogy jelentős mértékű egyszerűsítést terveznek a pályázati rendszerben, ami kedvező lesz egyaránt a pályázóknak és az intézményrendszernek is, a lehető leggyorsabb döntéshozatali mechanizmussal biztosítjuk a forrásokat a gazdasági szereplőknek.
 • Az új Operatív Programok neveit és a 7 éves cikluson belüli forrásarányait is jelezte az államtitkár: a VIOP súlya 30%-os lesz és fele-fele részben oszlik majd meg vállalkozásfejlesztési és innovációs (KFI) célok között, a ZIOP súlya 19%-os lesz. Utóbbi kapcsán jelezte: a jelenleginél jóval nagyobb mértékben fogják segíteni a gazdaság zöld átállítását és nemcsak az uniós klímavédelmi célokra lőnek, hanem annál többre.
 • Mobilitás fejlesztési OP alapvetően az IKOP utóda lesz, 20%-os lesz a súlya a 7 éves keretben, és az IKOP-ban megkezdett projekteket folytatják, zöld átállást célzó projekteket csinálnak belőle (vasút, vidéki úthálózat fejlesztése).
 • A humánfejlesztési OP a szociális, kulturális és oktatási programokat finanszírozza majd, 7%-os lesz a súlya a 7 éves keretből.
 • A korábbi TOP helyett Versenyképes Magyarország Operatív Program lesz (VMOP), aminek a súlya 13%-ról 20%-ra nő és itt az a cél, hogy a területi önkormányzatokat fogják bevonni az egyeztetésbe, illetve a végrehajtásba (feltehetően a megyei önkormányzatokat, nem a települések önkormányzatait).
 • A digitális megújulás Operatív Program a jelenlegi struktúrától eltérően nem annyira a kormányzati szervek digitális átállását finanszírozza majd, hanem az állami szolgáltatások piac és családi felhasználók felé való megteremtését, javítását. Az a cél, hogy ezeket a szolgáltatásokat a lehető legnagyobb mértékben hozzáférhetővé tegyék az embereknek.
 • A legkisebb keretösszegű Program a magyar akvakultúra fejlesztését támogatja.
 • A NextGenerationEU-n beüli legnagyobb forrástömeg felhasználásáról (RRF, nemzeti reformprogram) már zajlanak az egyeztetések a Bizottsággal, várhatóan 2 héten belül ezt is benyújtja a kormány Brüsszelnek és ekkor azt az anyagot is kiteszi társadalmi egyeztetésre. Az anyagban 9 fejlesztési terület lesz.
 • A 2021.2027-es keretköltségvetést és a NextGenerationEU-t is 350-es euró/forint árfolyam mellett tervezik.

A tájékoztatón rákérdeztünk a Palkovics László ITM-miniszter által már pár hete meglebegtetett lakossági napelemes pályázat eddig tudható információira is. Ezekről külön cikkünk:

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130