Kovacs Zoltan kormanyszovivo magyarorszag veto 201116
Uniós források

Hivatalos: Magyarország és Lengyelország megvétózta az EU-költségvetést

Portfolio
Magyarország megvétózta az uniós költségvetési javaslatot a mai nagyköveti tanácskozásona túl szigorú jogállamisági rendelet miatt – jelentette be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitterén. A hírek szerint nem csak a magyar, hanem a lengyel nagykövet is hasonlóan szavazott. Ez azt jelenti, hogy a Portfolio reggeli értesülésével és Orbán Viktor ma délutáni jelzésével összhangban a két tagállam politikai vétót emelt a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alap saját forrás rendeletével kapcsolatban, a formális vétó még hátravan.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Megvétózta a magyar kormány az unió 2021-2027-es költségvetéséi tervét és a helyreállítási alaphoz szükséges rendeletet, amelynek lehetőségét reggel a Portfolio elsőként írta meg. Később Orbán Viktor kormányfő is bejelentette a vétót, ahogy a magyar kormányszóvivő és Varga Judit igazságügyi miniszter is erről írt. Fontos, hogy ez még "csak" a politikai vétó bemondását jelenti a Tanácsban, a formális (jogi jelentőségű) vétó még nem történt meg, de a fejleményre máris éles reakciók érkeztek Európa különböző részeiről, így például egy uniós diplomata súlyos válság lehetőségére figyelmeztetett a magyar és lengyel vétó miatt.

A mai fejlemény alapján bizonytalan időre és kifutás mellett leáll az uniós költségvetési döntéshozatal. Csütörtökön várhatóan az EU legfelső szintjén, az állam- és kormányfők videókonferenciás tanácskozásán is megvitatják a kialakult helyzetet és a további lépéseket. Az alábbi cikkeinkben és hírfolyamunkban folyamatosan beszámolunk a releváns fejleményekről, nyilatkozatokról, a lehetséges forgatókönyvekről:

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
koronavirus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130