magyarorszag veto jogallamisag unios koltsegvetes 201116
Uniós források

Megtudtuk: megvétózza a 7 éves uniós költségvetést Magyarország!

Weinhardt Attila
A Portfolio információi szerint ma délután politikai vétót emel a magyar kormány Brüsszelben a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alappal kapcsolatos saját forrás rendelet ügyében. Fontos, hogy ez még nem a hivatalos formális (jogi) vétót jelenti, de az is jöhet napokon belül a két rendelet ügyében.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Frissítés: 10:46

A Reuters kérdésére hétfőn a magyar kormányszóvivő megerősítette a Portfolio értesülését. A szóvivő szerint ha nem vizsgálják felül a jogállamisági feltételrendszert, akkor Magyarország a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot is megvétózza.

Közben Varga Judit igazságügyi miniszter is posztolt a Facebookon, ahol szintén lényegében megerősítette, hogy vétózni fog a magyar kormány a két kulcsfontosságú rendelet ügyében.

Mi a várható menetrend?

Orbán Viktor kormányfő november 8-i figyelmeztető levele után a múlt héten a kormányzati megszólalók egyike sem mondta ki világosan, hogy a magyar kormány megvétózza a 7 éves keretköltségvetés és a saját források rendeleteit. Ezért arra lehetett következtetni, hogy a magyar kormány nem fekszik keresztbe a következő hét év uniós pénzügyi tervének annak érdekében, hogy az EU-s pénzeket ne kössék jogállamisági feltételekhez.

Mai információnk azonban eltér ettől a következtetéstől. A német soros elnökség egy ma délutáni brüsszeli tanácskozáson egy politikai állásfoglalást kér a tagállamoktól, hogy mondják meg: a 3 szóban forgó jogszabályban mi a politikai álláspontjuk.

Értesüléseink szerint ezen az eseményen a magyar kormány mind a 7 éves keretköltségvetést (MFF), mind a helyreállítási alaphoz szükséges ún. saját források rendelet (Own Resources Decision, ORD) megvétózza.

Mivel a jogállamisági rendeletben nem egyhangúság a követelmény, így ott nem vétóról van szó hivatalosan, hanem egy elutasító magyar (és lengyel) álláspontról, de ettől még ez a rendelet hatályba tud majd lépni.

A német elnökség által ma délután tartandó kitesztelő jellegű szavazás után egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy hogyan haladnak majd az ügyek, várhatóan szétválnak:

  • a jogállamisági rendelet lényegében a tagállamok minősített többségének jóváhagyásával hatályba fog lépni 2021. január elsején (hacsak addig még az alábbi két ügybeli bonyodalmak ki nem nyitják a kérdést)
  • a két másik rendelet ügyében leghamarabb e hét szerdán születhet meg a formális (jogi) döntés a tagállamok részéről, aztán másnap videókonferenciás EU-csúcs lesz
  • mivel a tagállamok addig nem dönthetnek az MFF-ről formálisan, amíg előtte az Európai Parlament nem mondta rá formálisan a jóváhagyást (consent), és EP-plenáris csak jövő héten lesz, így valószínű, hogy az MFF-ről a formális jóváhagyás jövő hét előtt nem születhet meg. Ettől még az ORD-ről a döntés akár e hét szerdán is megszülethet (ma az ORD ügyében a politikai állásfoglalás mellett arról születik döntés, hogy a koronavírus miatt írásos eljárásban folytatják le a döntéshozatalt a tagállamok).

Mi következik a magyar (és várhatóan lengyel) vétóból?

Megáll az egész uniós költségvetési döntéshozatal és hatalmas nyomásgyakorlás indulhat a két tagállam felé, hogy engedjenek, ne tartsák fel a többi 25 tagállamot az uniós költségvetési döntések útján akkor, amikor a koronavírus-járvány egyébként is tombol és szükség lenne mielőbb a válságkezelést enyhítő pénzekre.

A nyomásgyakorlással párhuzamosan a háttérben elindulhat egy egyezkedés, hogy hogyan lehetne módosítani úgy a jogállamisági feltételrendszert, hogy az már elfogadható legyen a két tagállamnak ahhoz, hogy végül az egyhangúságot igénylő MFF-ről legalább minden tagállam megegyezzen. Amíg ez nem történik meg, addig a 2020-as évre eldöntött uniós költségvetés havonta egytizenketted részével halad majd az EU 2021-től.

Ha viszont az EP és több északi tagállam nem megy bele a jogállamisági feltételek érdemi puhításába (márpedig valószínű, hogy nem mennek bele), akkor várhatóan úgy lehet haladni, ahogy azt Orbán Viktor már október elején javasolta: a helyreállítási alapról kormányközi alapon megegyezik a többi tagállam, így tehát abból akár kimaradhat Magyarország. Ez tehát azt jelenti, hogy amint rámutattunk: inkább lemondunk 16 milliárd eurónyi helyreállítási forrásról, csak ne vonatkozzon ránk a szigorú jogállamisági feltételrendszer. A gond az, hogy egyelőre ugyanaz a feltételrendszer vonatkozik mind az MFF-re, mind az ORD-re, így tehát még ebben az esetben is bizonytalan, hogy az MFF-fel mi lesz és abból mi mikor kaphatunk legközelebb pénzeket. Addig a 2014-2020-as ciklusból Magyarországnak 2020-ra allokált uniós forrás (durván 4,5 milliárd euró) egytizenketted részét kaphatjuk meg 2021-től kezdődően.

Címlapkép forrása: Riccardo Pareggiani/NurPhoto via Getty Images

A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
boldog kereskedő trader befektető
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás