Előfizetői tartalom

Bekövetkezett a valódi Brexit – Hogyan utazhatunk, tanulhatunk, dolgozhatunk kint mostantól?

Január elsején, azaz ma elhagyta az Egyesült Királyság a vámuniót és a közös piacot, és ezzel a gyakorlatban is bekövetkezett a Brexit, ami az élet számos területén hoz mától lényeges változásokat. Az alábbiakban elsősorban az itthon élő magyar állampolgárok szemszögéből világítjuk meg a legfőbb változásokat, így a diákokra, kutatókra, munkavállalókra és idősebbekre vonatkozó fejleményeket foglaljuk össze, illetve az élet több területéről is kiemelünk egy-egy lényeges információt.

Elöljáróban néhány hasznos link

Az Egyesült Királyság 47 évi tagság után 2020. január 31-én jogilag már kilépett az Európai Unióból (az oda vezető okokról és a jelentőségéről itt írtunk bővebben), azaz akkortól kezdve nem volt uniós biztosa az Európai Bizottságban, nem voltak képviselői az Európai Parlamentben, és nem hívták meg Boris Johnson brit miniszterelnököt az állam- és kormányfők csúcstalálkozóira.

Ez azt jelenti, hogy 11 hónapja a britek már nem szólhattak bele az uniós döntéshozatalba, de még minden uniós szabály vonatkozott rájuk, mivel ebben az ún. átmeneti időszakban még benne maradtak a vámunióban és a közös piacban, hogy tompítsák a kilépés hatásait.

Éppen ezért eddig nem is érezték meg az emberek a Brexitet. Mától azonban már fogják érezni, mert más világ kezdődött.

Miről szól ez a cikk?

  • A brit kilépés a gyakorlatban is bekövetkezett, így most már ténylegesen is megérzik a változásokat az emberek.
  • Hasznos linkeket sorolunk fel, ahol minden lényeges kérdésre meg lehet találni a választ.
  • Tételesen bemutatjuk, hogy a tanulás, munkavállalás, utazás terén konkrétan milyen szabályváltozások léptek életbe mától.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés