brusszel europai unio
Uniós források

Megtudtuk a magyaroknak szánt brüsszeli anyag hátterét: nagyon furcsa a helyzet, de van mögötte magyarázat

A Portfolio egybehangzó brüsszeli és budapesti információi szerint semmilyen konkrét hivatalos, illetve informális kérése nem volt az utóbbi két hétben az Európai Bizottságnak a magyar kormány felé a közbeszerzési rendszer terén, így egyelőre egyik oldalon sem értik, hogy ki és mit szivárogtatott ki a Reutersnek hétfőn. Mindenesetre készít a bizottsági stáb egy belső használatra szánt anyagot, amiben tényleg vannak közbeszerzést érintő témák is, és persze itthon is sejthették a kormány háza táján, hogy a 2021-2027-es új uniós ciklusban milyen új keretek és elvárások jöhetnek és részben ezek miatt történtek a múlt héten a jogszabályi változások.

A hírügynökség hétfőn délután olyan értesülést közölt, miszerint egy belső használatra szánt január 26-i dátumú anyagban az Európai Bizottság a magyarországi közbeszerzések rendszerszintű problémái miatt változtatásokat kért a helyreállítási alap forrásainak lehívásához és beidézett elég konkrét mondatokat is a bizottsági anyagból. Mivel február 2-án és 5-én fajsúlyos itthoni közbeszerzési módosításokról döntött a Magyar Közlöny alapján a kormány, így a két témát összekötve írtuk meg mi is az összefüggéseket.

Kedden aztán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-n, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár pedig a Twitteren hangsúlyozta, hogy sem hivatalosan, sem informálisan nem közölt semmiféle közbeszerzés-módosítási kérést az Európai Bizottság a közelmúltban a magyar szervekkel.

A kialakult helyzet nagyon furcsa, így utánakérdeztünk a dolognak és az alábbiakat tudjuk jelenleg brüsszeli, illetve budapesti megbízható forrásainktól:

  • Brüsszeli forrásunk szerint nem született január 26-i dátummal az uniós helyreállítási alap legnagyobb tételét (RRF) érintően olyan bizottsági anyag a magyar kormány felé, amelyről a Reuters ír. Így valószínűleg egy belső, még nem véglegesített anyagot (ún. draft position paper) mutathatott meg kint valaki a hírügynökségnek, amiben technikai szinten szedhette össze a bizottsági stáb, hogy milyen irányú reformokat látnának szükségesnek Magyarországon a közbeszerzési rendszer terén.
  • Egyébként nem kell hozzá túlságosan megerőltetnie magát a magyar kormánynak, hogy átgondolja, vajon milyen irányú reformokban gondolkodik a Bizottság, mert évek óta visszatérő, hangsúlyosan kommunikált ügyeket írt bele minden évben a Bizottság a Magyarországról szóló országjelentésébe, illetve az annak jegyében megszülető országspeficikus ajánlásokba.
  • A tavalyi ajánlások között van egy bekezdés a közbeszerzéskről is, ez: „A közbeszerzés terén a verseny hiánya továbbra is fontos probléma, mivel a verseny szélesebb körű megnyitása a válsággal való szembenézés egyik fő megoldása, ami újjáéleszti a kisvállalkozói szektort, és segít a gazdaság újraindításában. Az új jogszabályi változások és a közbeszerzés digitalizációja ellenére a közbeszerzések közel fele egyajánlatos eljárást eredményez. Az egyajánlatos eljárások nagy száma aláássa a közbeszerzési rendszer hatékonyságát. A közbeszerzés professzionalizálása hozzájárulhat az uniós szabályoknak való megfelelés javításához, és lehetővé teheti a stratégiai közbeszerzést. Az Unió által társfinanszírozott projektekhez kapcsolódó közbeszerzések elmúlt években végzett bizottsági ellenőrzése rendszerszintű hiányosságokat tárt fel, és rámutatott a közbeszerzés ellenőrzési rendszerének gyengeségeire. A Bizottság 2019-ben körülbelül 1 milliárd EUR összegű pénzügyi korrekciót szabott ki Magyarországra e hiányosságok miatt.” (Utóbbi tétel ismert, a Portfolio tudomása szerint ráadásul nagyobb, 400-420 milliárd forint lesz a végső „számla”, mert vannak olyan tételek, amelyek majd csak a jövőben válnak pénzügyi korrekcióvá.) Az ajánlások legvégén pedig még van egy rövid odaszúrás: "Javítsa a versenyt a közbeszerzések terén."
  • Mivel a koronavírus elleni helyreállítási alapnál hangsúlyosan kommunikált feltétel régóta Brüsszel felől az, hogy az abból elérhető legnagyobb programra (RRF), a nemzeti beruházási és reformtervekre csak akkor lehet pénzt lehívni, ha a programot az országspeficikus ajánlásokkal összhangban állítja össze minden tagállam, így a két fenti téma összeér. Azaz évek óta szorgalmaz változtatásokat a Bizottság a magyar közbeszerzési rendszerben és közben elindult egy új uniós ciklus, amelyben a pénzek lehívásához olyan feltételek vannak, amelyek módosításokat igényelnek, így itt volt az alkalom arra, hogy a magyar kormány és végiggondolja, hogy hol, milyen forráslehívási kockázatok vannak a magyar közbeszerzési szabályozásban. Azaz például összeférhetetlenségi területen, csalási kockázatokban, a közbeszerzések árazásának felfelé torzításában, az egyajánlatos beszerzéseket hogyan lehetne hatékonyan visszaszorítani a problémás gyakorlatokat és mindezekre reagálva lépett a múlt heti rendelekkel és határozatokkal a kormány – magyarázta egy itthoni forrásunk.
  • Az EUrológusnak mindezt egyébként egy bizottsági szóvivő is megerősítette, hiszen azt mondta, hogy „az újjáépítési alap esetében az Európai Bizottság a támogatások odaítélésének feltételeként megköveteli, hogy a nemzeti fejlesztési tervek foglalkozzanak a vonatkozó országspecifikus ajánlásokkal, erősítsék a növekedési potenciált, valamint a tagállam gazdasági, intézményi és társadalmi ellenálló képességét.” Azt is hozzátette, hogy minden tagállamnak erős kontrollmechanizmust kell működtetnie, mert „a tagállamok nemzeti ellenőrzési rendszerei lesznek az unió pénzügyi érdekeinek védelmének fő eszközei”.

A két szál tehát összeér: tényleg nem küldött semmilyen konkrét formális, vagy informális jelzést (egyelőre) a Bizottság a magyar közbeszerzési rendszer átalakításáról az utóbbi két hétben, de közben vannak olyan korábbi leírt javsalatai, amelyek betartása feltétele lesz az új pénzek lehívásának.

Itthon viszont a lépéseket az motiválta, hogy egy új ciklus indításakor érthetően átnézi a kormány, hogy hol, miben, milyen kockázatok vannak és eszerint kiigazít, korrigál, ha annak szükségét látja.

Nyilván amint tegnap már rámutattunk: ezt a kockázatérzékelést befolyásolja az is, hogy januártól már él a jogállamisági mechanizmus, ami később elvezethet akár az érintett EU-pénzek lehívásának blokkolásához, esetleges levágásához is.

Ennek kapcsán azonban lényeges információink az is, hogy Brüsszelben még nem született bizottsági felsővezetői döntés arról, hogy a stáb által szükségesnek látott közbeszerzési változtatásokat tényleg előfeltételévé tegyék-e az RRF-pénzek lehívhatóságának.

A magyar RRF-programról egyébként éppen a múlt héten született szintén kormánydöntés, amelyről egyelőre az alábbi információk ismertek:

Címlapkép forrása: Getty Images

frankfurt
koronavírus vakcina oltás getty stock
ferenc pápa látogatás

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
budapest parlament híd getty stock