Előfizetői tartalom

Rengeteg pénzt küldött Brüsszel a kormánynak az új vita kirobbanása óta - Ez hogyan lehetséges és mi várható?

A súlyos brüsszeli vitákat generáló magyar gyermekvédelmi törvény elfogadása óta a Portfolio adatai szerint csaknem 400 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt át az Európai Bizottság a magyar államnak, ami rámutat arra, hogy a viták mellett sincs gond eddig a 2014-2020-as pénzek folyósításával. Az igazán nagy kérdés inkább az, hogy mi lesz ősszel az új magyar fejlesztési programjainkkal: jóváhagyják-e azokat még idén, vagy átcsúsztatják 2022-re, mert ettől is függ, hogy év végén csökkenni tud-e az adósságrátánk, ahogy a "kicentizett helyzet" veszélyére a minap az Állami Számvevőszék is felhívta a figyelmet.

Szokatlanul nagy pénzek jöttek

A Portfolio adatai szerint június elején, közvetlenül a magyar gyermekvédelmi törvény parlamenti elfogadása (június 15.) előtt még 15,66 milliárd eurón állt a 2014-2020-as ciklus felzárkóztatási támogatásainak brüsszeli kifizetési számlálója, aztán ez július elejére 16,1 milliárd euróra emelkedett, mostanra pedig 16,78 milliárd euróra ugrott. Nagyon valószínű, hogy az történt, hogy az éves elszámolás keretében június végéig kiküldött fejlesztési számlákra fizetett az utóbbi hetekben az Európai Bizottság.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a súlyos vitákat generáló törvény elfogadása óta mintegy 1,1 milliárd eurónyi, csaknem 400 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt át Magyarországnak az Európai Bizottság, másrészt azt is jelenti, hogy a 25,1 milliárd eurós 7 éves fejlesztési keretünk 67%-át már sikerült lehívnunk.

A 67%-os aránnyal a kilencedikek vagyunk az EU-tagok rangsorában, amelyet az osztrákok, az írek és a görögök vezetnek.

Miről szól ez az elemzés?

  • Megnéztük, hogy a nagy vitákat kiváltó magyar gyermekvédelmi törvény elfogadása óta mennyi EU-támogatást utalt át az Európai Bizottság.
  • Rögzítjük, hogy most mi a helyzet az uniós programjaink elfogadása és folyósítása kérdésében.
  • Összefoglaljuk, hogy mekkora az a költségvetési tétel, amelynek idei brüsszeli folyósításával kérdőjelek vannak és ez hogyan hat ki az év végére előírt csökkenő adósságráta kérdésére.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés