europai-unio-birosaga
Uniós források

Mik a legvalószínűbb szcenáriók a magyar EU-s forrásokkal kapcsolatban?

Portfolio
Három programnál javasol 65%-os arányú felfüggesztést az Európai Bizottság, ez visszaszámolva mintegy 7,4 milliárd eurós összeg. Bár a magyar költségvetéshez hasonlítva ez nem tűnik jelentős összegnek, mivel azonban célzott felhasználású támogatásról beszélünk, a megvonásuk nem lenne elbagatellizálható – egyebek mellett erről beszélt Weinhardt Attila, a Portfolio Makro rovatának elemzője a Portfolio Checklist keddi adásában.

A következő 7 éves kifizetési ciklus keretösszegének 34%-át jelentő, 7,4 milliárd eurós - a megfelelő technikai árfolyamon számolva 2755 milliárd forint - összeg visszatartását javasolja az Európai Bizottság a magyar jogállamisági eljárás keretében. Ez nem érinti az agrártámogatásokat, valamint, bár volt róla szó, végül a 2014-2020 közti időszakra visszamenőlegesen sem vonatkozik – mondta Weinhardt Attila, a Portfolio Makro rovatának elemzője a Portfolio Checklist hétfői adásában. Hozzátette: a kormány november 19-ig kapott lehetőséget, hogy konkrét intézkedésekkel orvosolja a Bizottság aggályait.

Kiemelte: Két szcenárió a legvalószínűbb. egyrészt egyfajta ütemezés mentén, fokozatosan feloldott szankciók következhetnek, a másik, hogy a magyar vállalások teljesítése elég széleskörű lesz ahhoz, hogy az Unió úgy lássa, elhárult a költségvetésére leselkedő veszély.

A teljes interjú, melyben szóba kerül az is, hogy van-e ellentmondás az Európai Parlament minapi döntése (mely szerint hazánk már nem tekinthető teljes értékű demokráciának) és a Bizottság vasárnapi döntése között, már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adásában 1:34-től Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép Forrása: Getty Images

forint készpénz bankjegy
ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock
vlagyimir putyin
magyarorszag vasut
praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Navracsics Tibor Portfolio interju unios forras2