Előfizetői tartalom

Meghátrál a lengyel kormány az EU-pénz érdekében a bírósági reform ügyében

Portfolio
Gyakorlatilag felmutatta a fehér zászlót a lengyel miniszterelnök a szerdai sajtótájékoztatóján az EU-val folytatott régi igazságszolgáltatási huzavona ügyében azért, hogy mielőbb megszerezhesse az ország a helyreállítási pénzeket és a szükséges törvény megszavazásához az ellenzék segítségét is kérte – írja le a helyzetet a Politico. Elképzelhető, hogy a lengyel engedmények brüsszeli tényleges elfogadása miatt tartja fel a lengyel kormány a globális minimumadó ügyét és ezen keresztül három másik ügyet, közte a Magyarországnak fontos EU-pénzes ügyeket is.

A 35 milliárd eurónyi lengyel helyreállítási forrásról szóló programot nagy viták árán a nyáron elfogadta az Európai Bizottság, de pénzt még nem láttak belőle a lengyelek, mert ahogy a magyar ügyben, úgy ott is igazságszolgáltatási reformokhoz (mérföldkövekhez) köti a Bizottság a folyósításokat. Emellett az Európai Bíróság már tavaly óta napi 1 millió eurós (!)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés