Előfizetői tartalom

Fajsúlyos vitába keveredett a kormány Brüsszellel – Mi lesz az Erasmus+ pénzekkel?

Portfolio
Idén is zavartalanul valósulhatnak meg az Erasmus+ programjai – hangsúlyozta hétfőn kora este a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-n megjelent közleményben. Ezt azután adták ki, hogy a Népszava reggel megírta: az Európai Bizottság levélben tájékoztatta az illetékeseket arról, hogy 2022. december 15. után nem lehet EU-pénzből új kötelezettségvállalást kötni a közérdekű vagyonkezelő alapítványok irányításával működő felsőoktatási intézményekkel és ez a blokkolás az Erasmus+ pénzeket, illetve a kutatási és innovációs keretprogramot tartalmazó Horizont Európát is érinti. A látszólagos ellentmondást az oldja fel, hogy az idei Erasmus+ programokról már korábban megszülethetett a kötelezettségvállalás, Navracsics Tibor uniós fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter ezért félreértésről és a tisztázó tárgyalások szükségességéről beszélt az RTL Hiradónak, a KIM közleménye pedig azt hangsúlyozta, hogy nem fogadják el a brüsszeli döntést. A Portfolio információi szerint csupán a felzárkóztatási EU-pénzeken belül mintegy 2 milliárd eurónyi forrás kifizetését blokkolja az alapítványokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi probléma és ezen felül értendők még az erasmusos és horizontos források, így tehát tényleg fajsúlyos vitáról van szó, amit a KIM közleményének ígérete szerint március közepére remélhetőleg tisztázni tudnak a felek.

Amint megírtuk a lap reggeli cikke alapján: a Magyarországgal szembeni jogállamisági/feltételességi eljárás nyomán a tagállami pénzügyminiszterek nemcsak 6,35 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás blokkolásáról döntöttek december közepén, hanem arról is, hogy az összeférhetetlenségi problémák miatt megtiltották a közérdekű vagyonkezelő alapítványok irányításával...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés