Előfizetői tartalom

Az Európai Unió drasztikus gyógyszerár-változtatásra készül

Szabó Dániel
Az EU lépéseket tesz, hogy az európai fogyasztók több fajta gyógyszerhez gyorsabban és olcsóbban jussanak hozzá, ezért harcba szállnak a gyógyszeriparral. Fokoznák a versenyt azáltal, hogy az egyes cégek által kifejlesztett hatóanyagok szabadalmi védettségi idejét két évvel csökkentenék. Ezáltal olcsóbb gyógyszerek is megjelennek majd a piacon, amit már most hevesen támad a Big Pharma.

Az uniós gyógyszerjog felülvizsgálatára irányuló tervezet szerint az Európai Bizottság rengeteg kiváltságot venne el a gyógyszergyártóktól, köztük azt, hogy a márka nélküli versenytársak hamarabb léphessenek piacra, és ezáltal a fogyasztók számára csökkenjenek az árak. Leegyszerűsítve az a cél, hogy hamarabb kezdődhessen meg a generikus gyógyszerek gyártása és forgalmazása.

Ezek a már lejárt szabadalmi védettségű vagy szabadalmi védettség alá nem eső originális termékekkel azonos hatóanyagtartalmú, összetételű készítmények. Viszont jelenleg nagyon sokáig tart, amíg lejár egy gyógyszer védettsége a különböző szabadalmi korlátozások miatt. Most Brüsszel azt tervezi, hogy csökkentik ezt az időtartamot, ameddig a gyógyszergyártók verseny nélkül értékesíthetik a gyógyszereiket, így a konkurencia hiánya miatt olyan árat szabhatnak, amilyet csak akarnak - tudta meg a Politico.

Jelenleg a márkás gyógyszereket kifejlesztő vállalatoknak 10 évük van arra, hogy egy sajátfejlesztésű gyógyszert kizárólagosan értékesítsenek, ezután a riválisok generikus készítményeket hozhatnak forgalomba, amelyek gyorsan lenyomják az árakat - és az eredeti gyógyszerfejlesztők nyereségét.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái