Előfizetői tartalom

Hiába a magyar miniszterek lemondása, az Európai Bizottság még mindig lépéseket vár a kormánytól

A múlt héten jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány döntött, a közérdekű vagyonkezelő alapítványok tagságáról lemondanak a miniszterek és egyéb kormánytagok. Azonban Brüsszel egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az Erasmus és Horizont uniós programok felfüggesztését eredményező helyzetet milyen módon kívánja rendezni a kormány. Lépni kell az ügyben, mert ez tovább odázhatja az uniós kohéziós források kifizetését.

A magyar kormány bejelentéséről, miszerint a magyar kormány hét minisztere holnaptól lemond alapítványi egyetemek igazgatótanácsi tisztségeiről, hogy az EU jogállamisági aggályait eloszlassa, még nem kapott hivatalos és részletes tájékoztatást Brüsszel - közölte az Európai Bizottság szóvivője a Science Business oldallal.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy hét miniszter lemond az ország 21 egyetemét felügyelő közalapítványok kuratóriumi tisztségeiről, miután az Európai Unió Tanácsának decemberi döntése értelmében befagyasztották az Erasmus+ és a Horizont Európa keretprogramok esetében az új szerződéseket. A tudományos portálnak a magyar kormány szóvivője megerősítette a lemondásokat, de nem nyilatkozott arról, hogy hivatalosan értesítették-e Brüsszelt.

A lemondók listáján szerepel Varga Judit igazságügyi miniszter és Szijjártó Péter külügyminiszter is. Gulyás, aki bejelentette, hogy a lemondások február 15-től hatályosak, hozzátette, hogy más kormánytisztviselők is lemondanak a testületi tisztségekről, köztük államtitkárok, helyettes államtitkárok, közigazgatási államtitkárok, miniszteri biztosok és kormánybiztosok. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a kormány hajlandó megfontolni, hogy ha az Európai Bizottság ezt követeli, akkor korlátozzák, hogy meddig tölthetik be tisztségüket a közalapítványok kuratóriumi tagjai. Jelenleg a kinevezéseknek nincs lejárati ideje.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés