Előfizetői tartalom

Az OECD is megkezdte a munkát, hogy a magyar uniós források is megérkezzenek

Megkapta az Európai Bizottság a magyar kormány Erasmus és Horizont-programok kiszabadításáért tett vállalásait. Azonban úgy tudjuk, hogy elsőre nem találták elégségesnek a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknál felajánlásokat. Az uniós támogatások lehívásához szükséges igazságügyi reformnál folynak a tárgyalások, de várják Varga Judit szakminisztertől a legújabb javaslatokat. Február elején az OECD is megkezdte a magyar lépések értékelését, és március elején sorra utazhatnak ki a magyar miniszterek. A határidő viszont egyre jobban szorítja az Orbán-kormányt, a legutóbbi kormányzati befektetői prezentáció is első féléves lezárással számol.

Megérkezett a magyar kormány ajánlata a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi problémáinak orvoslásáról, azt jelenleg is értékelik - tudtuk meg az Európai Bizottságtól.

Ennek tartalmáról korábban Navracsics Tibor uniós főtárgyalóvá előlépett területfejlesztési miniszter már a héten közölte: eszerint az államtitkári szinttől felfelé nyilvánítaná összeférhetetlennek a kuratóriumi tagságot a hivatalos tisztséggel, másrészt a mandátum időtartamára vonatkozóan kétszer hatéves, egyszeres újraválaszthatósági lehetőséget ajánlottak fel. Így tehát a parlamenti képviselők, polgármesterek maradhatnának a pozícióikban.

Az ajánlat hivatalos értékelése még nincs kész, de értesüléseink szerint az első olvasat alapján a szaktanácsadók számára tisztázatlan kérdés a különböző egyéb kormánytisztségek és állami pozíciók összeférhetetlenségének kezelése. Ennek részben rendszerbeli különbségek vannak: például a kormány-, miniszterelnöki, miniszteri megbízottak tisztségeinek megfeleltethetősége kérdéses, mert ezek országonként eltérő jogkörrel rendelkező pozíciók, sokszor másnak feleltethetők meg a felelősségi szintek egyik tagállamban, mint egy másikban. Az értékelésre a következő napokban és hetekben kerülhet sor.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés