Előfizetői tartalom

Magyarország különösen rossz helyzetben az EU-válságban, bedőlő egészségügyekre figyelmeztetnek

Az egészségügyi szolgáltatások és az orvosi ellátás irányítása a tagállamok feladata az Európai Unióban, de most már az egész államszövetséget érintő válsággá duzzadt a munkaerőhiány a szektorban. Az orvosok és ápolók elvándorlása borította fel az unión belüli egyensúlyt, és az érdekvédelmi szervezetek szerint időzített bombaként ketyeg az ellátási válság a legtöbb országban. Magyarországon az egyik legrosszabb a helyzet az uniós jelentések szerint. Bár az Európai Bizottságnak nincs hatalma, már egyre nagyobb a nyomás Brüsszelen, hogy kezelje a problémát.

Az egészségügyi dolgozók egyre aránytalanabbá váló migrációja az EU-n belül munkaerő-válsághoz vezetett, mivel több tagállam is munkaerőhiánnyal küzd, ami veszélyezteti az egészségügyi rendszerek fenntarthatóságát. A probléma egyáltalán nem ismeretlen, Magyarországon viszonylag sok szó esik az orvosok ellátásáról, és az Európai Bizottság egy 2021-es jelentése is feltárta, hogy a keleti és a déli tagállamok egészségügyi személyzete a jobb bérek és munkakörülmények miatt egyre inkább a gazdagabb északi és nyugati tagállamokba költözik.

A "felfelé irányuló konvergencia" uniós törekvésével ellentétben a jelentés rámutat az uniós tagállamok egészségügyi ellátása közötti egyenlőtlenségekre.

Az elemzés szerint a Covid-19 világjárvány felszínre hozta az egészségügyi dolgozóknál látszó tartós munkaerőhiányt és a szakszemélyzet egyenlőtlen földrajzi eloszlását számos európai országban. A járvány az első vonalban dolgozó egészségügyi dolgozók mentális egészségét és jólétét is nagymértékben megviselte. Válaszul az országok számos stratégiát vezettek be, hogy a világjárvány csúcspontjain növeljék az egészségügyi személyzet rendelkezésre állását. Azonban lassan egy évvel azután, hogy a koronavírus jelentette nyomás eltűnt, ismét beindult az egészségügyi dolgozók migrációja.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés