Előfizetői tartalom

A szakadék szélére sodródó Paks II-nél új szankciós kockázat boríthat mindent

Az orosz atomiparra az Európai Unió még nem, de az Egyesült Államok már vetett ki szankciókat, amelyek közvetve hatással lehetnek Paks II-re is. A magyar kormány bevallottan is új utakat keres, miután a német Siemens Energy részvétele továbbra is kétséges más korlátozások miatt. Az újratervezés folyamatos az atomerőmű bővítésénél, miközben már új szankciós köröket terveznek Washingtonban és Brüsszelben. Magyarországot egy 3850 milliárd forintos kötelezettség is Pakshoz láncolja, de a Portfolio-nak a Roszatom azt jelezte: kitartanak a beruházás mellett.

Az Európai Unió nem vetett ki szankciókat az orosz atomiparra, holott a tagállamok fele már régen lépéseket követel Brüsszeltől. Az egész államközösség kiszolgáltatott Oroszországnak a nukleáris energia területén, az Euratom Ellátási Ügynöksége (ESA) szerint 2021-ben: az orosz állami tulajdonú Roszatom atomipari óriásvállalat a blokk reaktorai számára a természetes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés