FONTOS Hamarosan mindenki megtudhatja, hogy mennyit keresnek a dolgozók?
 
Előfizetői tartalom

Elkaszálhatja a magyar kormány különleges jogrendi vétóját az Európai Bíróság

Szabó Dániel
Nem írhatja felül egy tagállam rendkívüli jogrendre vonatkozó előírása minden esetben az általános uniós szabályokat, így kérdéses, hogy Palkovics László akkori innovációs miniszter joggal akadályozta meg egy kavicsbányászattal foglalkozó cég felvásárlását. Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki véleménye szerint azt kell vizsgálni, hogy valóban a veszélyhelyzettel összefüggő nemzeti érdek volt a tranzakció megakadályozása pusztán azért, mert EU-n kívüli lett volna a vevő. Ráadásul a harmadik országból származó közvetlen külföldi befektetések az FDI-átvilágítási rendelet hatálya alá tartoznak, amely uniós jogkör.

Magyarországon nem kapott nagy nyilvánosságot, de 2021-ben Palkovics László akkori innovációs és technológiai miniszter megakadályozta, hogy egy magyar vállalatot egy másik magyar vállalat felvásároljon. Az egyik érintett, a Xella Magyarország ezért bíróságon támadta meg a tárcavezető vétóját, mivel szerintük az, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái