Előfizetői tartalom

Elkaszálhatja a magyar kormány különleges jogrendi vétóját az Európai Bíróság

Nem írhatja felül egy tagállam rendkívüli jogrendre vonatkozó előírása minden esetben az általános uniós szabályokat, így kérdéses, hogy Palkovics László akkori innovációs miniszter joggal akadályozta meg egy kavicsbányászattal foglalkozó cég felvásárlását. Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki véleménye szerint azt kell vizsgálni, hogy valóban a veszélyhelyzettel összefüggő nemzeti érdek volt a tranzakció megakadályozása pusztán azért, mert EU-n kívüli lett volna a vevő. Ráadásul a harmadik országból származó közvetlen külföldi befektetések az FDI-átvilágítási rendelet hatálya alá tartoznak, amely uniós jogkör.

Magyarországon nem kapott nagy nyilvánosságot, de 2021-ben Palkovics László akkori innovációs és technológiai miniszter megakadályozta, hogy egy magyar vállalatot egy másik magyar vállalat felvásároljon. Az egyik érintett, a Xella Magyarország ezért bíróságon támadta meg a tárcavezető vétóját, mivel szerintük az, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés