Előfizetői tartalom

Uniós joggal ellentétes lehet a veszélyhelyzeti intézkedések garmadája

Portfolio
Az Európai Tanács jogi szolgálata szerint a belső piacról szóló uniós alapelvekkel ellentétes lehet az Európai Bizottság által létrehozott veszélyhelyzeti jogrendről szóló eszköz. A koronavírus-járvány okozta válságra válaszul megalkotott, Brüsszelnek az áruk kereskedelmére vonatkozó korlátozási lehetőségeket, valamint stratégiai készletek felhalmozását előíró javaslatának elkaszálása túlmutathat önmagán, és tagállami szabályozásokat is elbuktathat. A magyar kormány különleges jogrendjével kapcsolatban is felmerülnek jogi aggályok.

A koronavírus-járvány sokként érte a világot, melyre válaszul a legtöbb országban az államok, de az olyan szupranacionális szervezetek is, mint az Európai Unió vezetői különleges jogokkal vértezték fel magukat. A kormányok és a hatóságok amellett, hogy a szabadságjogokat a karanténintézkedésekre hivatkozva korlátozhatták, a versenypiaci folyamatokba is belenyúlhattak.

A Covid alatt ez dominánsan arról szólt, hogy az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközök, gyógyszerek, vagy higiéniás termékek kereskedelmét blokkolhatták az egyes országok, míg a gyülekezési jogot is korlátozták a járványveszély miatt. Egészen szélsőséges esetekben cégek felügyeletét is átvehették a kormányok, vagy megakadályozhatták a felvásárlásokat - ezekre nemcsak, hogy a magyar jogrend lehetőséget adott magának, de élt is ezekkel a budapesti vezetés.

Mivel szinte minden ország döntött hasonló intézkedésekről, emberi jogi szervezetek sora bírálta az Európai Uniót és tagállamait, hogy leépítik a demokratikus rendszereket ezekkel a különleges jogokkal. Főként azt kritizálják, hogy mostanra már a járványügyi korlátozásokat szinte minden ország kivezette, de a gyülekezési jogra vonatkozó tilalmak sokszor még most is érvényesek.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái