Előfizetői tartalom

Megtudtuk: radikális egyszerűsítés jön a napelemes pályázatnál – Több tízezer család fellélegezhet

Radikális egyszerűsítés várható a lakossági napelemes pályázat adminisztrációs szabályaiban a napokban – tudta meg a Portfolio. A nyártól érvénybe lépő könnyítések több tízezer családot érintenek, akiknek így az eddiginél jóval egyszerűbb lesz a dolguk, és a napelemes projektek kivitelezői is örülhetnek, mert gyakrabban juthatnak a pénzükhöz.

A Portfolio információi szerint radikálisan egyszerűsítés várható a lakossági napelemes pályázat (RRF-6.2.1-21) szabályrendszerében a napokban, amely változások majd 2023 nyarától lépnek hatályba. A radikális egyszerűsítés ígéretét egy február eleji sajtóválaszban már megkaptuk, most tehát ez történik meg.

A friss információink alapján az alábbi változások várhatók:

  • Az eddigi három-öt helyett csak egyetlen mérföldkövet kell teljesíteni a napelemes rendszer telepítésére irányuló projekteknél 20, míg komplex beruházások esetén 26 hónap alatt. Így tehát megszűnik a projekt megvalósítási idején belüli mérföldkövek rendszere, egyetlen ilyen mérföldkő marad a projekt végén, ami jelentős könnyebbséget okoz a sok projektnél jelentkező csúszások (adminisztratív és fizikai) kezelésére.
  • A projekten belüli mérföldkövek eltörlése egy további fontos és kedvező következménnyel jár: nem kell benyújtani a mérföldkövek változtatására irányuló módosítási igényeket, és a korábban már beérkezett ilyen igényeket jóváhagyás nélkül lezárják. Fontos, hogy a könnyített feltételek teljes körű bevezetéséig elszámolást, beszámolót átmenetileg nem fogad be a rendszer.
  • Nagy elszámolási könnyebbség az is, hogy megszűnik a számla benyújtására vonatkozó kötelezettség, így a fejlesztés megvalósulását, a számlák és szerződések meglétét majd csak fotódokumentáció alapján és helyszíni ellenőrzéseken kérik számon.
  • Szintén nagy könnyebbség és az egyetlen mérföldkővel függ össze az is, hogy a továbbiakban kötelező jelleggel kizárólag a záró elszámolást és beszámolót kell benyújtani. Ez többek között azért is sokat segít a nyerteseknek, mert sok projektnél az elmúlt hetekben vált (volna) esedékessé az időközi beszámoló, de így ezt nem kell benyújtani.
  • A projekteket kivitelező vállalkozások számára is lesz kedvező változás, ugyanis immár egy-egy beruházási elem elkészülte után is kezdeményezhetnek kifizetést, ha szükségesnek tartják (azaz nem kell kivárniuk az egyetlen mérföldkő teljesítését hozzá). Így tehát hamarabb, rendszeresen a pénzükhöz juthatnak.
  • Úgy tudjuk, hogy a mostanra felpörgetett (lásd alább) kifizetési ütem fenntartása érdekében az előlegigények mielőbbi benyújtását is abszolút várja a rendszer, mert eddig ez csak az összes nyertes pályázat fele esetében történt meg. Emögött persze az is lehet, hogy az elhúzódó bírálati idő miatt, illetve a nehézkes pályázati megvalósítás alatt elszálltak a projekt tényleges kivitelezési költségei, így sokaknak több százezres, illetve milliós önerő kötelezettsége keletkezett, és ezt látva inkább visszaléptek a pályázattól.

Fontos, hogy a fenti változások automatikusan érvényesülnek majd a pályázati szabályrendszer módosításával, így a pályázóknak az egyszerűsített elszámolási rendszerre való átállásban nem lesz teendőjük. Azzal pedig, hogy mind a családok, mind a kivitelezők adminisztrációs, elszámolási kötelezettségei jelentősen egyszerűsödnek, egyúttal gördülékenyebbé válik a projektek előrehaladása is, és közben tovább gyorsulhatnak a kifizetések is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés