Valdis Dombrovskis EU helyreallitasi terv210713
Uniós források

Brüsszel felgyújtaná a kínai falovat, a magyar ipari modell is borulhat

Szabó Dániel
Az EU kereskedelmi miniszterei csütörtökön Brüsszelben találkoznak, hogy megvitassák a blokk kereskedelempolitikájának politikai irányát. Bár alapvetően a dél-amerikai országokkal kereskedelmi egyezményről ad számot az EU kereskedelmi vezetője, Valdis Dombrovskis, de a leginkább a Kína támogatásával Európában megvalósuló beruházásoknál várható keményebb fellépés, mindez pedig a magyar kormány akkumulátoripari álmait is bedöntheti.

Csütörtökön Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa tájékoztatást ad a minisztereknek a Mercosur blokkkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokról, amely az Unió potenciálisan legnagyobb és legjövedelmezőbb kereskedelmi megállapodása lehet. Emellett beszámol az Indonézia, India, Thaiföld, Kenya és Kelet- és Dél-Afrika közötti szabadkereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokról is - írja a Politico.

De a legizgalmas téma az lesz, hogy miként lép fel az EU a kínai gazdasági gyarmatosítás ellen.

Az EU országai számára a Kína-vita mércéje az lesz, hogy milyen mértékben akarnak az EU-tagállamok összhangba kerülni Washingtonnal, amikor kemény retorikáról van szó Kína felé.

A dilemma az, hogy Kína hatalmas támogatásokat nyújt és agresszív ipari stratégiával rendelkezik, amelyek egyre inkább kockázatot jelentenek az EU üzleti modelljére nézve, mivel Kína komoly versenytárs lett az egyik legjövedelmezőbb és legfontosabb európai iparágban, a gépjárműgyártásban. Eddig az EU válasza az volt, hogy az európai elektromos járművek és akkumulátorok támogatásával ellensúlyozza a kínai támogatásokat, de a folyamatosan magas infláció és a költségvetés egyre szűkösebb helyzete miatt egyre hangosabbak a védőintézkedéseket követelő tagállami hangok.

Ahogy arról részletesen írt a Portfolio, az Európai Bizottság és az Európai Tanács már átverte a tagállamokon a külföldi befektetésekre vonatkozó uniós szabályoást. Mindez azt is magával hozza, hogy a kínai állam által közbeszerzéseken felhízlalt, vagy közvetlen állami támogatásokkal feltőkésített cégeket megbüntethetik.

Ursula von der Leyen, az EB elnöke a G7 találkozó kapcsán is elmondta, hogy a kínai támogatási politikával szemben lépéseket tesz Brüsszel.

Az EU és Kína közötti kereskedelmi hiány 10 év alatt megháromszorozódott, elérve a 400 milliárd eurót. Ez a egyensúlyhiány részben olyan piacellenes gyakorlatoknak tulajdonítható, mint rejtett támogatások, diszkrimináció a közbeszerzések során és más torzítások, amelyeket Kína állami kapitalista rendszere hozott létre. Ezen torzulásokkal szemben fel kell lépnünk

- fogalmazott a végrehajtó testület elnöke.

A magyar kormány gazdaságpolitikáját is újra kell gondolni, ha valódi keménykedésbe kezd az EU. A CATL például globálisan a legnagyobb lítiumionakkumulátor-gyártó, amelyben jelentős szerepe volt a pekingi központi forrásoknak. 2020-ban a sencseni CATL a tőzsdei beszámolójában vallott arról, hogy mintegy 1646 millió dollár állami támogatásban részesült, ami jelentős növekedést jelentett az előző évi 935 millió dollárhoz képest.

A szintén Debrecenben bővítő Semcorp pedig 2019 és 2021 között évente több mint 100 millió jüan nyereséget könyvelhetett el állami megrendelésekből, amelyeket az új európai szabályozás szintén állami támogatásnak címkézhet.

Mindez ráadásul nem egy újonnan elfogadó szabályozás szerint akadhat fenn az Európai Bizottság rostáján: a Foreign Subsidies Regulation júliustól már az egész EU-ban érvényes lesz, ami pénzbírságot jelenthet a kínai cégeknek.

Címlapkép: Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi biztos. Forrás: Európai Unió.

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Európai Tanács