Johannes Hahn Europai Bizottssag koltsegvetesi biztos
Uniós források

Uniós források: lehet, hogy csak 2024-ben jut kifizetésekhez a kormány

Szabó Dániel
Nincs határideje az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti megállapodásnak, amelyek nem állnak jól. Emiatt akár 2024 nyarára tolódhat a magyar uniós források lehívásának ideje, főként a helyreállítási forrás esetében lehetnek problémák - derült ki Johannes Hahn költségvetési biztos, szerdai az Európai Parlamentben elmondott beszámolójából.

Johannes Hahn szerint nincs konkrét határideje a Magyarország ügyében folyó eljárásnak, így az sem kizárt, hogy az ügy lezárása átcsúszik a következő Bizottság feladatai közé 2024-re - számolt be az Euronews.

Mint ismert, az Európai Tanács 26 tagállam által támogatott döntése értelmében Magyarország esetében a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz lehívását 27 szupermérföldkő végrehajtásához kötötték, valamint az Európai Bizottság a horizontális feljogosító tételek nem teljesülésére hivatkozva felfüggesztette a 2021-2027-es kohéziós kifizetéseket. Az elvégzendő feladatokat a jogállamisági eljárás által kikötött igazságügyi reformhoz, korrupcióellenes és transzparenciát fokozó lépésekhez kötötték.

A magyar kormány áprilisban előrébb jutott valamit a tárgyalásokban: a Bizottság technikai megállapodást kötött a bíróság jogkörét, az ügyészségi fellebbezéseket és a bírók uniós bírósághoz való fordulásának érintő magyar törvénycsomagról, amelyet a Parlament azóta el is fogadott. Azonban ez csak a kohéziós források esetében szabadítana fel 13 milliárd eurónyi keretet, de még itt is részletszabályokat várnak a magyar kormánytól.

Az Orbán Viktor vezette kabinet viszont Johannes Hahn szerint egyelőre még sok kérést nem teljesített.

A labda a magyar oldalon van, a magyaroknak kell döntést hozniuk, nem csak bejelentéseket tenni. Mi csak ezeket tudjuk majd kiértékelni

- fogalmazott az uniós biztos, aki szerint távol vannak a célkitűzéstől. Ugyanakkor elismeri az Integritási Hatóság felállítását, a többi lépést a közbeszerzési eljárásokat illetőn, azonban a magyar kormány továbbra sem felel meg az elvárásoknak.

Hahn elmondta, hogy a Bizottság nem akadályozza az alkut, sőt érdekelt a megoldásban. Azonban a megoldásnak a magyar polgárok érdekeit kell szolgálnia.

Mivel a jogállamisági eljárásnak nincs időbeli korlátja, a lezárása elhúzódhat akár a következő Európai Bizottság felállítása utánra, vagyis 2024-ig is. Ennek kapcsán javasolja a jövőben az eljárás szabályainak módosítását.

Az Európai Bizottság által indított jogállamisági eljárásban és a helyreállítási pénzek felfüggesztésénél összesen 27 mérföldkövet kell teljesíteni. Hahn rámutatott, hogy a magyar kormánynak kell döntést hoznia és nem csak bejelentéseket tennie. A Bizottság ezeket az intézkedéseket fogja értékelni, és nincs szükségük semmiféle titokra a pénzek felszabadításához.

Azt is elmondta, hogy még ha a szükséges változtatások eredményeként a pénzeszközöket valamikor fel is szabadítják, az EU bármikor újra befagyaszthatja azokat, ha Budapest nem tartja magát a reformokhoz.

Mindig fennáll annak a veszélye, hogy Magyarország a döntések meghozatala után pálfordulást tesz, de bármikor újra aktiválhatjuk a mechanizmust

- jelentette ki Hahn.

Hahn cáfolja a magyar kormány állításait, miszerint az EU változtatott volna a pénzeket illető elvárásokon. Szerinte a Bizottság mindig világosan kommunikálta az elvárásait, és ezeken nem változtattak. Ezzel válaszol azokra a fideszes politikusokra, akik panaszkodtak a követelmények folyamatos változtatására.

A magyar kormánynak fel kell oldania az összeférhetetlenséget az alapítványi egyetemek ügyében, hogy a magyar diákok részt vehessenek az Erasmus-programban. Hahn többször javasolta ezt a megoldást, és hangsúlyozta, hogy a veszély fennáll, hogy a következő szemeszterben az érintett egyetemek diákjai kimaradnak a programból. A hírek szerint szerda késő este az Orbán-kormány végre megküldte a jogszabálytervezetet a vagyonkezelő alapítványok esetében érvényes összeférhetetlenségi szabályokról.

A 2024 nyári forráskifizetés még nem veszélyeztetné a magyar kohéziós források összegét, de a helyreállítási alapnál már problémákat okozhat, ott ugyanis 2026-ig teljesítendő célkitűzésekre fordíthatók a források, az idő ott szűkebb. A felzárkóztatási támogatásoknál probléma akkor lesz, ha 2024 végén sem indulnak el egyes programok, mert akkor élesedne az n+2 éves szabály.

Címlapkép: Európai Bizottság. Johannes Hahn költségvetési biztos.

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai bizottság, uniós vizsgálat, olaf