Előfizetői tartalom

Erasmus-ügy: a polgármestereket is kizárhatja a kormány a kuratóriumokból

Szabó Dániel
A kormány szerda estig megküldte az Európai Bizottságnak a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségéről szóló jogszabálytervezetet. A Portfolio úgy értesült, hogy a Brüsszel óta már régen várt normaszöveget el is kezdték értékelni, kormányzati forrásokból azt tudtuk meg, hogy az eddig ismerthez képest több pozíciót is kizárnak a kuratóriumi tagságból. Johannes Hahn biztos korábban azt ígérte, hogy a lehető leggyorsabban véleményt mondanak a tervezetről, hogy az Erasmus- és Horizont-programokba minél hamarabb bekapcsolódhassanak a modellváltott egyetemek és kutatóintézetek.

Az Európai Bizottság már több hónapja azt az álláspontot kommunikálja, hogy február végén már tájékoztatták a magyar kormányt, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok esetében milyen összeférhetetlenségi szabályokat tartanak szükségesnek, és azt várják az Orbán Viktor vezette kabinettől, hogy egy normaszöveget küldjenek.

Mindeközben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a találkozókon többször is egyértelműsítést kért Brüsszeltől, mivel nem volt világos, hogy pontosan milyen politikai funkcióval bíró közhivatali vezetőket tiltanának el a kuratóriumi tagságtól.

Most a Portfolio úgy értesült magyar kormányzati forrásokból, hogy a normaszöveget megküldték az Európai Bizottságnak, abban pedig a korábban ismertnél még szélesebb is az összeférhetetlennek vett funkciók köre.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái