Előfizetői tartalom

Az EU hajthatatlan, leszámolna a különadókkal és a rezsicsökkentésekkel

Szabó Dániel
Az Európai Bizottság már aktívan vizsgálja az orosz-ukrán háború és a koronavírus-járvány miatt kivetett különadókat. A magyar kormánynak figyelmeztetést is küldtek, hogy vezessék ki azokat, de nem pusztán az Orbán Viktor vezette kabinet intézkedéseivel van probléma: általánosságban piactorzítónak tartják a szektorokra kivetett szelektív adókat, amelyeknek inflációerősítő hatása is van. A rezsicsökkentéshez hasonló, energiaárak miatt bevezetett támogatásokat is mind kivezetnék - jelezték bizottsági források a Portfolio-nak.

Az Európai Bizottság lesújtó véleményt fogalmazott meg a magyar kormány gazdaságpolitikájáról és számos intézkedést várnak el a most közzétett Országspecifikus ajánlások szerint. A magas költségvetési hiány, valamint egyes intézkedések verseny- és piactorzító volta miatt az árstopok, a rezsicsökkentés és a kamatplafonok kivezetését szabták meg az Orbán-kormánynak.

Mint írták, felszólítják a kormányt, hogy folytasson körültekintő költségvetési politikát, különösen azáltal, hogy a nemzeti finanszírozású nettó elsődleges kiadások nominális növekedését 2024-ben legfeljebb 4,4%-ra korlátozza. Ennek kulcsát pedig a rezsicsökkentés fokozatos kivezetésében látják, mert az így megmaradó bevételeket az államháztartási hiány csökkentésére fordíthatná a budapesti kabinet.

Ezt az ajánlásT viszont nemcsak Magyarország kapta meg, hanem az összes tagország.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái