Előfizetői tartalom

Kész a terv a magyar uniós elnökség kilövésére, de még nem sütötték el a puskát

Szabó Dániel
Az Európai Tanács uniós ügyekért felelős minisztereinek találkozóján végül nem került napirendre a 2024-es magyar uniós elnökség elvétele. Az EU-tagállamokat képviselő reprezentatív poszttól leginkább a berlini kormány és az Európai Parlament tiltaná el az Orbán Viktor vezette magyar kabinetet, de a Portfolio úgy tudja, a tagállamok erős többségében fogalmazódtak meg aggályok. A magyar kormány szerint erre nincs jogi lehetőség, valamint csak politikai támadásról van szó, a svéd elnökség pedig most nem akart vitát nyitni a kérdésről. Technikailag van mód arra, hogy a soros tanácsi vezetést elveszítse Magyarország, amire kész terv is van. Viszont sokkal mélyebb konfliktusra utal az, hogy az EU történetében először merül ez fel, és épp a régen sokkal elnézőbb németek lépnek.

„Az EU rotáló soros elnöksége az EU-szerződéssel összhangban történik, ennek megfelelően elvárás minden országgal szemben, hogy tiszteletben tartsa az értékeket, az egész tanácsot képviselje és semleges döntőbíró legyen” – válaszolta a Szabad Európa kérdésére a svéd elnökség EU-ügyi minisztere Jessika Roswall az általános ügyek tanácsának ülése utáni sajtótájékoztatóján....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái