Előfizetői tartalom

Ráborítják az asztalt az EU-ban a magyar kormányra, hatástalanítják a vétófegyvert

Annalena Baerbock német külügyminiszter egy véleménycikkben állt ki amellett, hogy az Európai Unió Tanácsában a külpolitikai kérdésekben el kell vetni az egyhangú szavazás kényszerét: szerinte ez gyengíti az EU képességét, hogy gyorsan reagáljon a geopolitikai változásokra. Bár nem hivatkozik Magyarországra, az ukrajnai háború esetében az Orbán Viktor kabinet az elmúlt szankciós körökben mindig hátráltatta a szavazásokat, korábban pedig Olaf Scholz kancellár is jelezte, hogy a minősített többségi szavazást alkalmaznák a jövőben. Több ország is támogatja a német kezdeményezést.

Annalena Baerbock egy véleménycikkben fejtette ki, hogy az Európai Uniónak fokoznia kell a gyors és határozott külpolitikai fellépésre való képességét, különösen Oroszország Ukrajna elleni agressziójának fényében. A német külügyminiszter a minősített többségi szavazás (Qualified majority voting - QMV) fokozottabb alkalmazását javasolja a spanyol José Manuel Albares Bueno...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés