Előfizetői tartalom

Ráborítják az asztalt az EU-ban a magyar kormányra, hatástalanítják a vétófegyvert

Szabó Dániel
Annalena Baerbock német külügyminiszter egy véleménycikkben állt ki amellett, hogy az Európai Unió Tanácsában a külpolitikai kérdésekben el kell vetni az egyhangú szavazás kényszerét: szerinte ez gyengíti az EU képességét, hogy gyorsan reagáljon a geopolitikai változásokra. Bár nem hivatkozik Magyarországra, az ukrajnai háború esetében az Orbán Viktor kabinet az elmúlt szankciós körökben mindig hátráltatta a szavazásokat, korábban pedig Olaf Scholz kancellár is jelezte, hogy a minősített többségi szavazást alkalmaznák a jövőben. Több ország is támogatja a német kezdeményezést.

Annalena Baerbock egy véleménycikkben fejtette ki, hogy az Európai Uniónak fokoznia kell a gyors és határozott külpolitikai fellépésre való képességét, különösen Oroszország Ukrajna elleni agressziójának fényében. A német külügyminiszter a minősített többségi szavazás (Qualified majority voting - QMV) fokozottabb alkalmazását javasolja a spanyol José Manuel Albares Bueno...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái