Előfizetői tartalom

Az Európai Bizottság plusz befizetéseket irányoz elő a közös költségvetésbe

Az Európai Uniónak több kihívással kell szembenéznie, amelyek a többéves pénzügyi keret (MFF) 2020-as elfogadása óta megterhelik költségvetését. E kihívások közé tartozik Oroszország ukrajnai inváziója, a világjárványt követő megnövekedett migráció, az infláció és a kamatlábak emelkedése, valamint a globális ellátási láncok zavarai. E problémák kezelése érdekében az EU célzott megerősítéseket javasolt a kulcsfontosságú területeken, aminek része az is, hogy a tagállamoktól többlet befizetéseket várnak.

Az Európai Bizottság alaposan hozzányúlna a többéves pénzügyi kerethez, vagyis az Európai Unió költségvetéséhez, mivel jelenlegi korlátain belül az uniós büdzsé – a beépített, korlátozott rugalmassági mechanizmusok alkalmazásával, valamint jelentős átprogramozásnak köszönhetően – lehetővé tette, hogy az EU erőteljes választ adjon.

Azonban mai közleményében a Bizottság jelezte, hogy a többféle kihívás kezelése miatt azonban a költségvetési források kimerülőben vannak,

aminek következtében az uniós költségvetés még a legsürgetőbb kihívásokra sem tud megfelelően reagálni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés