Előfizetői tartalom

Az EU beleáll Kínába, de azt is csak finoman

Eredetileg egy határozottabb kiállást fogalmazott volna meg az Európai Tanács a tajvani függetlenség mellett, végül azonban egy nagyon felvizezett mondattal rendezték le a konfliktust a Kínával kapcsolatban kiadott állásfoglalásban a tagállami vezetők. Az Európai Bizottság egy gazdaságvédelmi tervet is javasolt, amely sokkal szigorúbb exportfelügyeletet, befektetési és tőkeáramlási politikát vezetne be Pekinggel szemben, hogy az EU ne kerüljön hátrányba a gazdasági versenyben, de Magyarország mellett Németország és más tagállamok is amellett lobbiztak, hogy ne legyenek olyan kemények Kínával.

Az Európai Tanács pénteken megvitatta, hogy pontosan milyen új Kína-politika legyen az Európai Bizottság által beterjesztett alapja az uniós gazdaságvédelmi programnak, amelynek az lett volna az eredeti célja, hogy megvédje az EU-n belüli vállalatokat a kínai állami pénzen feltőkésített helyi cégekkel szemben. Arra is kísérletet tettek, hogy egy olyan keretrendszert dolgozzanak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés